Ses teli kontrolü nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Ses teli kontrolü nasıl yapılır?
  2. Ses teli nodülü neden oluşur?
  3. Ses tellerinde oluşan nodüller nedir?
  4. Ses teli nodülü nasıl tedavi edilir?
  5. Nodül tedavi edilmezse ne olur?
  6. Ses teli nodül ameliyatı ne kadar sürer?

Ses teli kontrolü nasıl yapılır?

Poliklinik şartlarında ses teli muayenesi ya larinks aynası denen ayna ile ya da endoskop adı verilen görüntülü yöntemle yapılır. Ses tellerinin görülmesinden sonra ses teli hareketleri kontrol edilir. Bu şekilde herhengi bir hareket kısıtlılığıda muayene edilebilecektir.

Ses teli nodülü neden oluşur?

Ses teli nodülü ses telleri üzerinde oluşan, hemen daima iki taraflı ve simetrik olan kalınlaşmalardır. Nodüllerin nedeni tellerinin dinlendirilmeksizin uzun süreli kullanılması, yani ses travmasıdır. Ses travması, sesin uzun süre, yüksek, veya hatalı kullanılmasıdır.

Ses tellerinde oluşan nodüller nedir?

Ses teli nodülü, ses tellerinin birbiri ile temas ettiği serbest yüzeyde oluşan, iyi huylu (yani ses teli kanseri ile ilişkisi olmayan) büyümelere verilen isimdir. Sesin yanlış ya da aşırı kullanımına bağlı olarak oluşurlar.

Ses teli nodülü nasıl tedavi edilir?

Uygun ses tekniği, sımsıkı takip edilen ses hijyeni kuralları ve hatta ses terapisine rağmen düzelmeyen nodüller, fonomikrocerrahi adı verilen, genel anestezi altında mikroskop aracılığı ile yapılan özel ameliyatlar ile tedavi edilmektedir.

Nodül tedavi edilmezse ne olur?

Son derece ciddi bir hastalıktır. Eğer tedavi gecikirse, hastalarda kalpte ritim bozukluğu, kalp büyümesi, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon gibi özellikle kalp damar sisteminde bozukluklar olur. Hastalarda tiroid krizi sonucu ani ölümler görülebilir.

Ses teli nodül ameliyatı ne kadar sürer?

Hasta aç karnına sabah hastaneye gelir ve genel anestezi ile uyutulur. Hasta sırt üstü yatar ve hastanın ağzından sokulan ve gırtlak muayenesini sağlayan bir alet ile muayene sırasında dahi söz konusu polipler alınabilir. Ameliyat yaklaşık 1 saat sürer. Operasyonun ardından 2 saat sonra hasta yürüyerek evine gidebilir.