Rahim filmi hangi aşamada çekilir?

İçindekiler:

  1. Rahim filmi hangi aşamada çekilir?
  2. HSG filminde nelere bakılır?
  3. Rahim filminden sonra ne zaman ilişkiye girilir?
  4. Enfeksiyon varken rahim filmi çekilir mi?

Rahim filmi hangi aşamada çekilir?

Rahim filmi hastane veya radyoloji bölümlerinde çekilir. Adetin ilk yarısında yani kanamanız başladıktan sonraki 1-14 gün arasında çekilir. Bu dönemde hamile olamayacağınız için test güvenliği açısından önemlidir. Ayrıca bu dönemde rahim içindeki dokular ince olduğu için film daha kaliteli olur.

HSG filminde nelere bakılır?

HSG, rahim içerisine kontrast sıvı verilerek röntgen filmi çekilmesi ile rahim ve tüplerin görüntülenmesidir, bu nedenle "rahim filmi" de denir. İnfertilite (kısırlık) tedavisi görmesi gereken hastalarda tüplerin açık mı kapalı mı olduğunu anlamak için çekilir. Tüplerin durumuna göre tedavi planlanır.

Rahim filminden sonra ne zaman ilişkiye girilir?

Rahim filminden sonra kişide hafif hassasiyetler olacağı için cinsel ilişkiye girilmesi önerilmez. Ayrıca verilen ilaç sebebiyle hafifi akıntı ve kanamalar meydana gelebilir. Dolayısıyla ilk 48 saat içinde ilişkiye girilmemelidir, sonraki dönemde ilişki yaşanmasında sorun yoktur.

Enfeksiyon varken rahim filmi çekilir mi?

Rahim filmi ne zaman çekilir? HSG uygulanması öncesinde detaylı bir jinekolojik değerlendirme yapılır. Bu değerlendirmede enfeksiyon (iltihap) bulguları saptanması durumunda ise enfeksiyon tedavi edilene kadar işlem ertelenir. HSG prensip olarak adet kanamasının bitmesini takip eden birkaç gün içerisinde uygulanır.