Sarılık kaç aya kadar olur?

İçindekiler:

  1. Sarılık kaç aya kadar olur?
  2. Bebeklerde sarılık olma riski ne zaman biter?
  3. Yeni doğan sarılığı ne zaman biter?
  4. Uzamış sarılık neden olur?

Sarılık kaç aya kadar olur?

Yeni doğan sarılık ne kadar sürer? Sarılığın doğumdan sonraki 5'inci günde en yüksek seviye ulaşır. Zamanında doğan bebeklerde 2 hafta, erken doğan prematüre bebeklerde 3 hafta içinde sarılığın geçmesi gerekmektedir. Bazı bebeklerde sarılık 2-3 haftadan sonra da devam eder, buna uzamış sarılık diyoruz.

Bebeklerde sarılık olma riski ne zaman biter?

Fizyolojik sarılık genellikle doğumdan sonraki 2-3. günlerde ortaya çıkar ve 7-10. günde kaybolur. Erken doğan bebeklerde sarılığın ortaya çıkması daha geç olurken kaybolması da geç olur.

Yeni doğan sarılığı ne zaman biter?

Fizyolojik sarılık doğumdan sonra 2.-4. günlerinde başlıyor ve genellikle herhangi bir tedaviye gerek kalmadan 7-10 günde kendiliğinden düzeliyor. Anne karnındaki bebeğin kanındaki bilirubin maddesi fetusa zarar vermiyor çünkü plasenta aracılığı ile annenin kanına geçiyor, karaciğerinde işlenerek vücuttan atılıyor.

Uzamış sarılık neden olur?

Zamanında doğan bebeklerde 2 haftadan, erken doğan bebeklerde 3 haftadan uzun süren sarılıklar uzamış sarılık olarak adlandırılır. Bu durumda kan grubu uyuşmazlığı, bazı enzim eksiklikleri, idrar yolu enfeksiyonu, tiroid bezinin yetersiz çalışması, doğuştan metabolik hastalıklar araştırılmalıdır.