Parathormon yüksekliğinde ne olur?

İçindekiler:

  1. Parathormon yüksekliğinde ne olur?
  2. Parathormon yetersizliğinde oluşan hastalık nedir?
  3. Kalsitonin azalırsa ne olur?
  4. Kandan kemiğe kalsiyum geçişini hangi hormon uyarır?
  5. Kalsiyum fazlalığının zararları nelerdir?

Parathormon yüksekliğinde ne olur?

Parathormon yüksekliğinin sonucunda kandaki kalsiyum düzeyi yükselir. Parathormon ve kalsiyum fazlalığı sonucu kemiklerde erime ve zayıflama meydana gelir. Artan kalsiyum miktarı böbreklerde birikerek kum ve taş oluşumuna neden olur.

Parathormon yetersizliğinde oluşan hastalık nedir?

Paratiroid hormon düşüklüğü veya tıbbi adıyla “hipoparatiroidizm”, vücut tarafından üretilen bir hormon olan “parathormon”un yetersiz salgılanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Parathormon, vücutta paratiroid bezi adı verilen hormon bezleri tarafından üretilir.

Kalsitonin azalırsa ne olur?

Kandaki kalsiyum oranının anormal biçimde yükselmesiyle kalsitonin salgısı artar; kandaki kalsiyum oranının düşmesi ile ise salgılanması azalır. Kalsitonin hormonu kemik dokusuna etki eder. Bu etkisiyle kemiğe kalsiyumun geçişi hızlanır. Sonuç olarak kandaki kalsiyum seviyesi düşerken kemikteki kalsiyum seviyesi artar.

Kandan kemiğe kalsiyum geçişini hangi hormon uyarır?

Parathormon kanda kalsiyum seviyesini yükseltici etkiye sahiptir. Bu hormon kandaki kalsiyum düzeyinin normalin altına düşmeye başlaması durumunda salgılanmaya başlar. Kemikten kalsiyum ve fosfor salınmasını hızlandırır, kana geçişini sağlar.

Kalsiyum fazlalığının zararları nelerdir?

Bulantı, kusma ve kabızlık Çok su içmek ve çok idrara çıkmak kalsiyum fazlalığının neden olduğu en temel şikâyetlerdir. Öte yandan bulantı, kusma, aşırı yorgunluk, bitkinlik, baş ağrısı, kabızlık, karın ağrısı, aritmi, hipertansiyon, kemik ve eklem ağrıları da sık dile getirilen diğer yakınmalardır.