Patellar refleks nedir?

İçindekiler:

  1. Patellar refleks nedir?
  2. Diadokinezi nedir?
  3. Kas gücü nedir tıp?
  4. Kas enzimleri ne demek?
  5. Kas enzimleri neden yükselir?
  6. CK-MB yuksekligi nedir?

Patellar refleks nedir?

Patella tendonuna bir refleks çekiciyle vurulduğunda kas gerilir. Bunun yarattığı impuls medulla spinalis'e iletilir. Cevap, m. quadriceps'in kasılmasıyla dizin ektansiyona gelmesidir. Buna patella refleksi denir ve anlaşılacağı gibi bir gerilme refleksidir (ʺstretch reflex”).

Diadokinezi nedir?

Diadokinezi, artikülatörleri belirli bir düzende çalıştırmak amacıyla, kelime ve cümle okutarak yutma kaslarını güçlendirmeyi hedefleyen bir yöntemdir.

Kas gücü nedir tıp?

Kas kuvveti, maksimal bir istemli kasılma esnasında belirlenmiş bir şiddette bir dirence karşı bir kasın ya da kas gruplarının ortaya koyduğu gerilim ya da gücün miktarı olarak tanımlanmaktadır.

Kas enzimleri ne demek?

İşte kreatin fosfat molekülünün üretiminden sorumlu temel enzim kreatin kinaz (CK) veya kreatin fosfokinaz (CPK) enzimidir. Kas hücrelerinin fizyolojisi için vazgeçilmez olan kreatin kinaz; çeşitli rahatsızlıklar ve durumlar nedeniyle, kas hücrelerinin bütünlüğünün bozulması sonucu kana karışabilir.

Kas enzimleri neden yükselir?

Kas Enzimleri Kas hastalıklarında serum CK düzeyi genellikle yükselir. Bu artış özellikle kas membranı bozuklukları ve kas nekrozu ile giden miyopatilerde çok yüksek değerlere ulaşabilir. Örneğin distrofiler, miyozitler, asit maltaz eksikliği, Miyoshi miyopatisi, rabdomiyoliz, CK düzeyini en çok yükselten durumlardır.

CK-MB yuksekligi nedir?

CK-MB değeri yükselmiş ve CK-MB'nin total CK'ye (rölatif indeks) oranı 2,5-3'den yüksekse kalbin hasarlanma olasılığı mevcuttur. Yüksek CK ile birlikte bu değerin altındaki bir rölatif indeks ise iskelet kaslarının hasarlanmış olduğunu düşündürür.