Sebep sonuç cümlesi nedir?

İçindekiler:

  1. Sebep sonuç cümlesi nedir?
  2. Sebep sonuç ve neden sonuç aynı mıdır?
  3. Neden sonuç anlatım?
  4. Amaç sonuç neden sonuç cümleleri?
  5. Neden sonuç ve amaç sonuç cümleleri arasındaki fark?

Sebep sonuç cümlesi nedir?

Yapılan bir işin hangi nedenlerle yapıldığını bildiren cümlelere sebep sonuç cümleleri denir. Neden sonuç cümlesi de denir. Bu tip cümlelerde iki yargı vardır.

Sebep sonuç ve neden sonuç aynı mıdır?

Niye?” sorularına cevap veren bölüm, neden cümlesini; geriye kalan bölüm ise sonuç cümlesini oluşturur. Nedensonuç cümlesi “için, diye, den dolayı, -den ötürü, ile” edatlarıyla kurulabilir. Bu durumda edat olan kısma kadar olan bölüm temel cümlenin nedenini oluşturur.

Neden sonuç anlatım?

Neden-sonuç cümleleri iki bölümden oluşur. Birinci bölüm neden (sebep), ikinci bölüm ise sonuç bildirir. Bu tür sorularda eylemin hangi nedenle maydana geldiği bizim için önemlidir. Daha çok "için, -den, -diğinden, ile" gibi edatlarla sağlanır.

Amaç sonuç neden sonuç cümleleri?

Neden sonuç cümlelerinde çoğunlukla dolayı, için, çünkü gibi bağlaçlar kullanılır. Amaç cümlelerinde ise eylemin neden yapıldığı anlatılmamaktadır. Daha çok hangi amaç ile yapıldığından bahsedilmektedir. Neden cümlelerinde eylemlerin ne için yapıldığı yani nedeninden bahsedilmektedir.

Neden sonuç ve amaç sonuç cümleleri arasındaki fark?

Buradaki en önemli fark; amaç-sonuç cümlelerinde birinci yargının (amacın) gerçekleşip gerçekleşmediği belli değildir. Ama neden-sonuç cümlelerinde her iki yargı da gerçekleşmiştir.