Prostat kan tahlili hangisi?

İçindekiler:

  1. Prostat kan tahlili hangisi?
  2. Prostat için kanda hangi değere bakılır?
  3. Prostat büyümesi hangi testle anlaşılır?
  4. Serbest PSA yüksekliği ne anlama gelir?

Prostat kan tahlili hangisi?

PSA (Prostat Spesifik Antijen), erkeklerde prostat kanseri riskini ölçmeye yarayan yardımcı bir test olarak kullanılmaktadır. Bazı durumlarda tek başına yeterli olmayabilir. Doktor muayenesi ve üroloji uzmanı gözetiminde, diğer tetkiklerle mutlaka birlikte değerlendirilmelidir.

Prostat için kanda hangi değere bakılır?

Kandaki yükselme, prostat hastalığının göstergesidir. PSA normalde, 4 ng/ml'nin altında olmalıdır. 4 ng/ml altındaki değerler normal olarak kabul edilmektedir. 4-10 ng/ml arasındaki değerler şüpheli sınır değerler olarak kabul edilmektedir.

Prostat büyümesi hangi testle anlaşılır?

Daha sonra bazı kan ve idrar tahlilleri ve daha kapsamlı testler yapılır. İdrar tahlili ve PSA en temel testlerdir. PSA (prostat spesifik antijen) özellikle prostat kanseri taramasında da kullanılan iyi huylu prostat büyümesi ve kanserin ayrımında kullanılan testtir.

Serbest PSA yüksekliği ne anlama gelir?

Serbest PSA, PSA değerinin kan dolaşımında proteinlere bağlanmadan, serbest halde olan formudur. PSA total değeri 2.5ng/mL'nin üzerinde ise, serbest PSA /total PSA oranı prostat kanseri teşhisi konulmasına yardımcı olur. Serbest PSA /total PSA oranı 0.25'den az olanlarda, prostat kanseri olasılığı artmaktadır.