Kayyum kimlere denir?

İçindekiler:

  1. Kayyum kimlere denir?
  2. Hangi suçlarda kayyum atanır?
  3. Soruşturma evresinde şirket yönetimi için kayyım tayini ne karar verildiğinde bu tedbire karşı hangi kanun yoluna başvurulabilir?
  4. Çocuğa kayyım atanması hangi mahkeme?
  5. Kayyum atanan kişinin görevleri nelerdir?

Kayyum kimlere denir?

Kayyum, usulsüzlük yapıldığı belirlenen özel kurumlara ve şirketlere devlet el koyduktan sonra atanan yöneticidir. Bu yöneticiler mahkeme tarafından atanır. Atanan bu kişiler, makamlarının kendilerine verdiği yetki ve görevler çerçevesinde çalışmalarını sürdürür.

Hangi suçlarda kayyum atanır?

(1) Suçun bir şirketin faaliyeti çerçevesinde işlenmekte olduğu hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılabilmesi için gerekli olması halinde; soruşturma ve kovuşturma sürecinde, hâkim veya mahkeme, şirket işlerinin yürütülmesiyle ilgili olarak kayyım atayabilir.

Soruşturma evresinde şirket yönetimi için kayyım tayini ne karar verildiğinde bu tedbire karşı hangi kanun yoluna başvurulabilir?

Ancak kanun koyucu CMK 133/3 hükmü ile kayyımı işlemlerine karşı başvuru yolu öngörmüştür: “İlgililer, atanan kayyımın işlemlerine karşı, görevli mahkemeye 22.11.2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ve 29.6.1956 tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre başvurabilirler.”

Çocuğa kayyım atanması hangi mahkeme?

Yargıtay kararlarında da yer aldığı üzere; temsil kayyımı, kendisine kayyım atanacak kişinin yerleşim yeri vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemeleri tarafından atanır.

Kayyum atanan kişinin görevleri nelerdir?

Kayyumun görevi, şirket ya da kuruluşun suç unsuru mahkeme kararıyla sabit olana kadar ya da söz konusu kuruluş, suçlamalardan aklanana kadar bulunduğu şirketi ve kurumu yönetmektir.