Mahkemede kayyum ne demek?

İçindekiler:

  1. Mahkemede kayyum ne demek?
  2. Kayyum kim tarafından atanır?
  3. Kayyum ne demek üniversite?
  4. Denetim Kayyumu ne demek?
  5. Çocuğa kayyum ataması nedir?
  6. Kayyum ataması hangi mahkeme yapar?
  7. Allah'ın Kayyum ismi ne anlama geliyor?
  8. Kayyum ne demek Türk Dil Kurumu?
  9. Limited şirkete hangi hallerde kayyum atanır?

Mahkemede kayyum ne demek?

Kayyum, belli bir malın yönetilmesi ya da belirli bir işin yapılması için görev ve yetki verilen kimseye verilen isimdir. Kayyum ataması genelde usulsüzlük yapıldığı düşünülen özel kurumlara, şirketlere devletin el koymasının ardından yapılır. Devlet el koyduktan sonra atadığı yöneticiye de kayyum deniyor.

Kayyum kim tarafından atanır?

Yasal temsilcinin görevini yerine getirmesine bir engel varsa ilgilisinin isteği üzerine veya kendiliğinden vesayet makamı bir temsil kayyımı atar. Vesayet makamı tarafından temsil kayyımı atanabilmesi için belirli şartların sağlanması gereklidir.

Kayyum ne demek üniversite?

Son yıllarda sıkça duyduğumuz kayyum veya kayyım, Arapça kökenli bir kelimedir ve icra etmek yönetmek anlamlarına gelir. Bir hukuk terimi olarak kayyum, bir mal varlığını yönetmek veya bir işi yapmak üzere görevlendirilen kişi demektir. Kayyumluk vesayet makamı olan mahkemenin atadığı bir vesayet organıdır.

Denetim Kayyumu ne demek?

Dene- tim kayyumu yönetim kurulunun işlemlerini amaca uygunluk yönünden denetleyip uygun bulursa izin veren ve bu kapsamda ön denetim yapan bir kayyum- dur. Kayyumun amacı, alacaklıların, ortakların ve şirketin menfaatini birlikte nazara alarak korumak- tır.

Çocuğa kayyum ataması nedir?

Çocuk ile yasal temsilcisi arasında yarar çatışması olması durumunda kayyım atanması; ... -Velayet tek başına kullanılıyorsa, yararı çocuğun yararı ile çatışan yasal temsilcinin temsil yetkisi o iş bakımından son bulur ve başkaca bir koşul aranmaksızın çocuğa temsil kayyımı atanır.

Kayyum ataması hangi mahkeme yapar?

Temsil kayyımı vesayet makamı tarafından atanır. TMK m. 397/II'ye göre vesayet makamı, sulh hukuk mahkemesi; denetim makamı, asliye hukuk mahkemesidir. Öyleyse, sulh hukuk mahkemesince TMK m. 426'da anılan hallerin mevcudiyeti halinde temsil kayyımı atanabilecektir.

Allah'ın Kayyum ismi ne anlama geliyor?

El-Kayyûm ismini ifade etmek gerekirse 'Allahu Teala, bizzat kaim ve mevcut olup kimseye muhtaç değildir. Ezeli ve ebedidir. Her şeyin Varlık kazanabilmesi ve bu varlıkların devam edebilmesi ancak ve ancak Allah'ın yaratması ile gerçekleşir.

Kayyum ne demek Türk Dil Kurumu?

Kayyum Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre iki anlamı var. Birincisi anlamı cami hademesi demek olan kayyum sözünün ikinci anlamı ise 'Belli bir malın yönetilmesi ya da belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse'. ... Bu kelime yaygın olarak kayyum şeklinde yazılsa da hukuk kitaplarında 'kayyım' olarak geçiyor.

Limited şirkete hangi hallerde kayyum atanır?

Yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda TTK gereği anonim ve limited şirketlere yönetim kayyımı atanması yalnızca; şirketin yönetim organından yoksun kalması ve bu yoksunluğun başka bir yolla giderilememesi ile limited şirketlerde buna ek olarak haklı nedenlerde şirketin feshi davası açılması halinde, CMK gereği ise ...