Selati vitir namazı nedir?

İçindekiler:

  1. Selati vitir namazı nedir?
  2. Vitir namazı ne zaman kılınabilir?
  3. Vitir kılmadan yatsı namazı olur mu?
  4. Yatsı namazı vitir vacip zorunlu mu?
  5. Selati vitir namazı kılmazsa ne olur?
  6. Yatsı namazı 3 rekat vitir farz mı?

Selati vitir namazı nedir?

Vitr namazı ya da diğer bir telaffuzu ile vitir, Yatsı namazının ardından kılınan ve Hz. Peygamber tarafından hayırlı olduğu müjdelenen namazdır. Hanefilere göre 3 rekat olarak kılınan vitr namazı, vacip olarak kabul edilirken, diğer mezheplerde sünnet olarak kabul edilir.

Vitir namazı ne zaman kılınabilir?

Allah onu sizin için yatsı ile fecrin doğuşu arasına koydu. Buyurmuştur. Hadiste beyan edildiği gibi vitir namazı aslında yatsı namazının hemen ardından kılınmayabilmekte o gece imsak vaktine kadar kılınabilen bir namazdır.

Vitir kılmadan yatsı namazı olur mu?

Vacib olan bu namaz yatsı namazı kılındıktan sonra sabah namazının vakti girinceye kadar herhangi bir zamanda kılınabilir. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), "Vitir namazını yatsı namazı ile tan yerinin ağarması arasında kılın" (Ebû Dâvûd, Vitir, 1; Tirmizî, Salât, 220; İbnü'l-Hümam, Feth, I, 426) buyurmuştur.

Yatsı namazı vitir vacip zorunlu mu?

Vitir namazı farz mıdır? Vitir namazı, yatsı namazından sonra kılınan, Hanefîlere göre üç rekâtlı vacip bir namazdır. Diğer mezheplere göre ise vitir namazı kılmak sünnettir (İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 591-594).

Selati vitir namazı kılmazsa ne olur?

Ancak uyanamayacağına dair endişe taşıyan kimsenin, vitir namazını uyumadan önce kılması uygun olur. Vaktinde kılınamayan vitir namazının daha sonra kaza edilmesi vaciptir (İbnü'l-Hümâm, Feth, I, 426).

Yatsı namazı 3 rekat vitir farz mı?

Allah'ın bizlere farz olarak kılmış olduğu 5 vakit namazın dışında bir de vacip olan yani yapılması mecburiyete yakın olan vitir namazı vardır. Toplamda 3 rekattan oluşup yatsı namazının son sünnetinden sonra kılınan vitir namazının vakti yatsı namazının vaktiyle birebirdir.