Transistör nedir ne amaçla kullanılır?

İçindekiler:

  1. Transistör nedir ne amaçla kullanılır?
  2. Zener diyot devrede ne işe yarar?
  3. Zener diyot normal diyot yerine kullanılabilir mi?
  4. Zener diyot nasıl Polarma edilir?
  5. MOC3021 nedir?
  6. Seri regüle devresi nedir?

Transistör nedir ne amaçla kullanılır?

Transistör, küçük bir değerdeki gerilim veya akımla, büyük miktarda akımı veya gerilimi kontrol etmek için kullanılan yarı iletken bir devre elemanıdır. Transistörler, bu özellikleri sayesinde elektronik cihazlarda elektrik sinyallerinin gücünü yükseltmek veya değiştirmek için kullanılırlar.

Zener diyot devrede ne işe yarar?

Zener diyot, genel olarak P ve N yarı iletken malzemelerinden oluşan, silikon yapılı özel bir diyot çeşididir. Asıl amacı uçlarına uygulanan gerilimi sabit tutmaktır. Bu doğrultuda belirli bir gerilim değerini aşana kadar akım geçirmezler.

Zener diyot normal diyot yerine kullanılabilir mi?

Çalışma ortamı sıcaklığı arttıkça zener gerilimi küçülür. Zener diyotlar uçlarındaki gerilimi sabit tutma özelliklerinden dolayı genel olarak regüle devrelerinde kullanılır. Zener diyotlar doğru polarlama yapılırsa normal diyot gibi çalışır. Zener noktası belirlenmesi diyotun üretim aşamasına bağlıdır.

Zener diyot nasıl Polarma edilir?

Zener Diyodun Ters Polarmada Çalıştırılması Kırılma gerilimi aşıldığında ise akım geçirir ve iletime geçer. Ters gerilim kalkınca, zener diyot da normal haline döner. Zener diyotların doğru polarma ve ters polarmada çalıştırılması durumunda elde edilen karakteristik eğrisi verilmiştir.

MOC3021 nedir?

MOC3021 Entegresi Optokuplör kategorisinde olup Triac Çıkışlı bir entegredir. MOC3021 Triac Çıkışlı Optokuplör Entegresi toplamda 1 kanala sahiptir. Bu Entegrenin Triac modu Non Zero-Crossing tipidir. MOC3021 Optokuplör Entegresi 60mA'e kadar çıkış akımı sunmaktadır.

Seri regüle devresi nedir?

Güç kaynaklarının çıkış gerilimlerini sabit tutma işlemine regülasyon, regülasyon için kullanılan devreye de regülatör devresi denir. Hassas yapıda olan elektronik cihazlara sabit değerde DC sağlamak için çeşitli tiplerde regüle devreleri geliştirilmiştir.