Birinin arkasından olumsuz konuşmak günah mı?

İçindekiler:

  1. Birinin arkasından olumsuz konuşmak günah mı?
  2. Gıybet dinlemek kul hakkı midir?
  3. Hangi durumlarda iftira davası açılır?
  4. Iftiraya uğrayan kişi hangi duaları okumalı?
  5. Iftiraya uğrayan memur hukuken ne yapmalı?
  6. Garaz veya mücerret hakaret ne demek?
  7. Bir memur ek iş olarak ne yapabilir?
  8. Memurluktan çıkarma cezası hangi hallerde verilir?

Birinin arkasından olumsuz konuşmak günah mı?

Doğru bile olsa bir başkasının arkasından, hoşlanmayacağı şeylerle yapılan konuşma gıybettir. Kul hakkını ihlale sebep olan bu kötü haslet, iyi amelleri tüketen bir felakete dönüşür. İnsandaki bütün özellik ve kabiliyetler, bir yönüyle nimet, diğer yönüyle afet olabilecek özelliktedir.

Gıybet dinlemek kul hakkı midir?

Manevi en büyük kul hakkı elbette gıybettir. Hz. Peygamber (s.a.v.) gıybet karşısında susmamızı eleştiriyor. "Dinleme, itiraz et ve müminin iffetini koru" buyuruyor. Başka bir rivayette de "Önünde kardeşinin gıybeti yapılırken buna karşı durmayana ahirette onun günahı yükletilir" denilir.

Hangi durumlarda iftira davası açılır?

İftira suçları için görevli olan mahkeme, asliye ceza mahkemesi olarak belirlenmiştir.

Iftiraya uğrayan kişi hangi duaları okumalı?

“Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin salaten tehullü biha uktedi ve tüferricü biha kürbeti ve takdıy biha haceti ve ala alihi ve sahbihi ve sellim.”

Iftiraya uğrayan memur hukuken ne yapmalı?

İFTİRAYA UĞRAYAN MEMUR NASIL KORUNUR? Konuyla ilgili yasal düzenlemelere göre, yapılan soruşturma veya yargılama sonucunda memurun iftiraya uğradığı ortaya çıktığında; Merkezde bu memurun en büyük amiri (illerde ise vali), isnatta bulunanlar hakkında kamu davası açılmasını Cumhuriyet Savcılığından ister.

Garaz veya mücerret hakaret ne demek?

Garaz kelimesinin, birinci anlamı kin; ikinci anlamı ise hedef, amaç, maksat şeklindedir31. Mücerret ise tek başına soyut anlamında; hakaret kelimesi ise Türk Dil Kurumu (TDK) Sözlüğü'nde onur kırma, onura dokunma veya küçültücü söz veya davranış anlamına gelmekte- dir.

Bir memur ek iş olarak ne yapabilir?

Ülkemizdeki devlet kurumlarında çalışan bu memurlar 657 sayılı kanun kapsamında çalışmaktadır. Bu kanuna göre memurlar başka bir ile uğraşamazlar.

Memurluktan çıkarma cezası hangi hallerde verilir?

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesinin E fıkrasının (g) bendinde; “Memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak” fiili Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller arasında sayılmıştır.