Bir siyasi parti nasıl kapatılır?

İçindekiler:

  1. Bir siyasi parti nasıl kapatılır?
  2. Temelli kapatılan bir parti başka bir ad altında kurulabilir mi?
  3. Anayasanın 68 maddesinin 4 fıkrası nedir?
  4. Siyasi partiler hangi anayasa?
  5. 1982 Anayasasına göre siyasi partilerin mali denetimini kim yapar?
  6. 1982 Anayasasına göre siyasi partilere kimler üye olamaz?

Bir siyasi parti nasıl kapatılır?

Siyasî Partilerin kapatılması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının açacağı dava üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından karara bağlanır. Anayasa Mahkemesi, temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili siyasî partinin Devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebilir.

Temelli kapatılan bir parti başka bir ad altında kurulabilir mi?

Bir siyasi partinin 68 inci maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak, onun bu nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiğinin Anayasa Mahmesince tesbit edilmesi halinde karar verilir. Temelli kapatılan bir parti bir başta ad altında kurulamaz.

Anayasanın 68 maddesinin 4 fıkrası nedir?

Anayasa'nın, 68. maddesinin dördüncü fıkrasında, “Siyasi partilerin tüzük ve programları ile eylemleri, Devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, insan haklarına, eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine, millet egemenliğine, demokratik ve laik Cumhuriyet ilkelerine aykırı olamaz; sınıf veya zümre ...

Siyasi partiler hangi anayasa?

II. Dünya Savaşı sonrasındaki gelişen süreçte, çağdaş demokrasilerdeki genel eğilime paralel olarak, ülkemizde de 1961 Anayasası ile birlikte siyasal partiler ilk kez Anayasal güvenceye kavuşturulmuşlardır.

1982 Anayasasına göre siyasi partilerin mali denetimini kim yapar?

Bu kapsamda şunu belirtmek gerekir ki siyasi partilerin mali denetimlerinin 1982 Anayasası'nın 69. maddesi, 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 21. maddesi ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu 74. maddesi hükümlerince Anayasa Mahkemesi tarafından yapılacağı düzenlenmiştir.

1982 Anayasasına göre siyasi partilere kimler üye olamaz?

Hakimler ve savcılar, sayıştay dahil yüksek yargı organları mensupları, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri, yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, silahlı kuvvetler mensupları ile yükseköğretim öncesi öğrencileri siyasi partilere üye olamazlar.