Bayram namazında hutbeyi dinlemek farz mıdır?

İçindekiler:

  1. Bayram namazında hutbeyi dinlemek farz mıdır?
  2. Hutbe farz mı sünnet mi?
  3. Cuma hutbesi namazdan önce mi sonra mı?
  4. Cuma hutbesi neden namazdan önce okunur?
  5. Vaaz namazdan önce mi sonra mı?
  6. Cuma gunu neden Kehf suresi okunur?
  7. Kim Cuma günü Cuma suresini okursa?
  8. Cuma günü 1 saat ne demek?
  9. Perşembe akşamı ne okunur?

Bayram namazında hutbeyi dinlemek farz mıdır?

CEVAP: Bayram namazlarında hutbeler vacip değil, sünnettir… Bayram namazlarında hutbeler Bayram namazından sonra verilir… Namazgâhta bulunanlar için, ister Cuma hutbesi olsun, ister Bayram hutbesi olsun her hutbeyi susup dinlemek vaciptir…

Hutbe farz mı sünnet mi?

Cuma namazının sahih olabilmesi için gerekli olan şartlardan birisi de farz olan cuma namazını kılmadan önce hutbeyi dinlemenin zorunlu olmasıdır. Vakit girdikten sonra cuma namazı için gelen cemaate hutbe okumak gerekir.

Cuma hutbesi namazdan önce mi sonra mı?

Cuma hutbesinin sahih olabilmesi için cuma vaktinde ve namazdan önce okunması, hutbeyi dinleyen belirli miktarda bir cemaatin bulunması, hutbeye niyet edilmesi, hutbenin rükünlerinin Arapça okunması gibi şartlar aranmıştır.

Cuma hutbesi neden namazdan önce okunur?

Sanıyorum ki halkın dağılmadan konuşmayı dinlemelerini sağlamak için Peygamberimiz, bu olaydan sonra hutbeyi namazdan önceye almıştır. Rivayetlere Peygamberimizin bu uygulaması yerleşmiştir.

Vaaz namazdan önce mi sonra mı?

Kur'ân'in anlatımından Cuma hutbesinin, namazdan sonra yapıldığı anlaşılır. Çünkü Cuma Suresi'nde, ticaret ve eğlence sesi duyanların, Cuma konuşmasını yapmakta olan Peygamber'i ayakta bırakıp gittikleri belirtilir ki gidenlerin ancak namazı kıldıktan sonra gittikleri anlaşılır.

Cuma gunu neden Kehf suresi okunur?

İşte Cuma günü Kehf suresi okumanın sevabı... “Her kim Cuma gecesi veya günü Kehf Sûresi'ni okursa, o kişiye okuduğu yerden Mekke-i Mükerreme'ye kadar ulaşan bir nûr ihsân edilir. Bir dahaki cumaya ve üç gün fazlasına kadar (yapacağı günahlar) kendisi için bağışlanır. Sabaha kadar yetmiş bin melek kendisine salât eder.

Kim Cuma günü Cuma suresini okursa?

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Her kim Duhan Suresini Cuma günü yahut gecesi okursa, Allah'u Teala o kimse için cennette bir köşk bina eder." Bu sureyi her gün okuyan, kıyamet gününün korku ve dehşetinden korunur. Dünya hayatında da herkes tarafından sevilir.

Cuma günü 1 saat ne demek?

Duaların kabul olduğu gün olarak nitelenen Cuma gününde öyle bir vakit vardır ki kul geri çevrilmez. Cuma gününün bu özel vakti için peygamberimiz “Onda bir saat vardır; bir kul o saate ererse, Allah'tan her ne istemişse onu Allah kendisine mutlaka verir.” demiştir.

Perşembe akşamı ne okunur?

Perşembe günü okunacak dilek duası Allahümme rabbena lekel hamdü küllüh.Ve lekel mülkü küllüh.Ve bi yedikel hayru küllüh.Ve ileyke yerciul emru küllüh.Ve ala niyetühu ve sirruh. Ve enete münteşeh şani küllih.Sübhane zil mülki vel melekut.Sübhane zil izzeti vel ceberut. Sübhanel hayyillezi la yemut.