Islam dünyasında sistemli el yazması üretimi hangi dönemde başlamıştır?

İçindekiler:

  1. Islam dünyasında sistemli el yazması üretimi hangi dönemde başlamıştır?
  2. El yazması kitap nedir?
  3. Bir yazma eseri kaleme alan kişiye ne denir?
  4. Yazma Kitap Nedir?
  5. Yazma eserlerde bozulmaya neden olan etkenler?
  6. 1 varak kaç sayfa?
  7. Çoğaltma hakkı nedir?
  8. Yazma ve matbu eserlerin muhafazası için yapılan kitap kaplamasına ne denir?
  9. Fikir ve Sanat Eserleri Nelerdir?
  10. FSEK e göre eser nedir?
  11. Eser sahibinin hakları nelerdir?
  12. Eser hakları nedir?
  13. Bağlantılı haklar nedir?
  14. Işleme eser ne demek?
  15. Telif bir eser ne demek?

Islam dünyasında sistemli el yazması üretimi hangi dönemde başlamıştır?

İslâm dünyasında sistemli el yazması üretiminin, Abbâsî Halifesi Me'mûn'un zamanında (813-833) bazı Antik Dönem kaynaklarının Arapça'ya çevrilmesiyle başladığı belirlenmiştir.

El yazması kitap nedir?

El yazması, el ile yazılmış, basma mukabili, el ile nakşolunmuş kitaplardır. ... Orta çağlarda matbaa icat edilmeden önce bütün kitaplar el ile yazılırdı. Bunların ekserisi tezhip ve minyatürle süslenirdi (Celal Es'ad, 1340:184; Sami, 1317:1528).

Bir yazma eseri kaleme alan kişiye ne denir?

Bir de bu eseri kâğıt üzerine geçiren, yazan kişi ; müstensih (hattat) vardır. Müellif, eseri telif eder, müstensih bundan veya daha sonra meydana gelmiş olan çeşitli nüshaları birinden istinsah (kopya) ederek çoğaltır.

Yazma Kitap Nedir?

Yazma kitap deyiminin anlamı ve açıklaması Elle yazılmış kitap. "Yapılan aramada çok sayıda yazma kitap ele geçirildi."

Yazma eserlerde bozulmaya neden olan etkenler?

Bağıl nem, sıcaklık ve bu faktörlerin değerleri arasındaki düzensiz dalgalanmalar, toz, ışık, böcek istilası, nemli ortamlar gibi etkenler kontrol alınmadığı takdirde, çoğunlukla malzemesi kağıt ve deri olan eşsiz kültürel miras niteliğindeki elyazması ve nadir eserler hızlı bir bozulma sürecine girmektedir.

1 varak kaç sayfa?

1 defter varak (25 sayfa) 0,08 x 0,08 x 25 = 0,16 m2 dir. 1 m2 kullanılan varak 8 defter (200 sayfa) olarak hesaplanmaktadır. Oymalı, profilli, kabartmalı, hat yazı vb. yüzeylerde ise bir modül üzerinde mutlaka defter sarfiyat puantajı yapılmalı ve varak bedeli bu puantaj üzerinden hesaplanmalıdır.

Çoğaltma hakkı nedir?

· Çoğaltma Hakkı: Bir eserin aslını veya kopyalarını, herhangi bir şekil veya yöntemle, tamamen veya kısmen, doğrudan veya dolaylı, geçici veya sürekli olarak nüshasının veya nüshalarının çıkarılmasıdır.

Yazma ve matbu eserlerin muhafazası için yapılan kitap kaplamasına ne denir?

CİLTÇİLİK: Yazma ve matbu eserlerin muhafazası için yapılan kitap kaplamasına cilt, bu işle uğraşanlara mücellit denir.

Fikir ve Sanat Eserleri Nelerdir?

Fikir Ve Sanat Eseri Nedir ? 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunumuzun 1/B maddesine göre eser ; “Sahibinin hususiyetini taşıyan ilim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema eserleri olarak sayılan her nevi fikir ve sanat mahsulleridir”.

FSEK e göre eser nedir?

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na (FSEK) göre eser, sahibinin özelliğini taşıyan ilim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema eserleri olarak sayılan her türlü fikir ve sanat ürünleridir.

Eser sahibinin hakları nelerdir?

Manevi Haklar : Manevi haklar eser sahibinin eser üzerinde bulunan ekonomik olmayan, eser sahibi ile eser arasındaki duygusal ilişkinin sonucu olarak ortaya çıkan hak ve yetkileridir. Umuma arz: Eserin halka yayınlanıp yayınlanmayacağına, yayınlanma tarihine ve yayınlanma şekline yalnızca eser sahibi karar verebilir.

Eser hakları nedir?

Eser sahiplerine tanınan yasal koruma iki ana hak sahipliği olan MANEVİ HAKLAR ve EKONOMİK (MALİ) HAKLAR olarak yorumlanmaktadır. Eser sahibi fikir ürününden ekonomik olarak yararlanılmasını bir başka gerçek ya da tüzel kişiye verebilir. ...

Bağlantılı haklar nedir?

Bağlantılı hak kavramıyla himaye altına alınan, bu özgün nitelikteki çaba ve faaliyetlerdir. 4630 sayılı Kanun'la getirilen düzenlemeye göre, eser sahibinin hak- larıyla bağlantılı haklar “eser sahibinin haklarına komşu haklar” ve “film ya- pımcılarının haklarından” oluşmaktadır (FSEK m. 80/1-2).

Işleme eser ne demek?

MD 1: İŞLEME ESER: diğer bir eserden istifade suretiyle oluşturulan ve bu esere oranla müstakil olmayan ve işleyenin hususiyetini taşıyan fikir ve sanat eseri mahsulleridir.

Telif bir eser ne demek?

Telif hakkı (İngilizce: copyright), bir kişi ya da kişilerin her türlü fikrî emeği ile meydana getirdiği bilgi, düşünce, sanat eseri ve ürününün kullanılması ve kopyalanması ile ilgili hukuken sağlanan haklardır.