Akdeniz Bölgesi yağışlı mı?

İçindekiler:

  1. Akdeniz Bölgesi yağışlı mı?
  2. Şiddetli kuvvetli rüzgar nedir?
  3. Şiddetli fırtınaya neden olur?
  4. Rüzgar ne yöne doğru eser?
  5. Alçak basınç merkezlerinin genel özellikleri nelerdir?

Akdeniz Bölgesi yağışlı mı?

Yıllık yağış miktarı yükseltiye göre değişir. Ortalama 600 –1000 mm arasındadır. Yağış rejimi düzensizdir. Bitki örtüsü Kızılçam ormanlarıdır.

Şiddetli kuvvetli rüzgar nedir?

Rüzgarın saatteki hızının 40 ila 60 km arasında olması şiddetli rüzgar, 60 km'nin üzerine çıkması ise rüzgar fırtınası olarak nitelendirilir. Fırtına ve şiddetli rüzgarlar, genellikle yağmur, kar ya da dolu hadiselerini de beraberinde getirir. Çoğu zaman fırtınaya şimşek, yıldırım ve gök gürültüsü de eşlik eder.

Şiddetli fırtınaya neden olur?

Deniz ve okyanuslarda fırtınaların başlama sebebi, buralarda esen çok şiddetli rüzgarlardır. Karalarda meydana gelen fırtınalar ise, rüzgarın yanında, gök gürültüsü, yağmur, yıldırım ve şimşek gibi doğa olaylarıyla oluşmaktadır. Gök gürültüsü ve yağmur ile oluşan fırtınalar ise, oldukça tehlikelidir.

Rüzgar ne yöne doğru eser?

Rüzgarlar her zaman YB alanlarından AB alanlarına doğru eserler. Basınç merkezleri yer değiştirdikçe rüzgarın yönü de değişir. Sıradağlar, boğazlar, derin ve uzun vadiler rüzgarların gerçek yönlerini değiştirirler. Rüzgarlar genellikle boğazlara, vadilere uygun eserler.

Alçak basınç merkezlerinin genel özellikleri nelerdir?

Alçak Basınç Merkezi Genel Özellikleri – Hava hareketleri çevreden merkeze doğrudur. Kuzeyde saat yönünün tersine, güneyde saat yönüne doğru bir hareket vardır. – Yükseltici hava hareketleri görünür. – Nemlilik ve yağış oranı fazladır.