Dosya temyize nasıl gönderilir?

İçindekiler:

  1. Dosya temyize nasıl gönderilir?
  2. Temyize giden dosya ne zaman döner?
  3. Temyize giden dava bozulursa ne olur?
  4. Yargitaya temyiz giden dosya düşer mi?
  5. Temyiz bozma kararı sonrası ne olur?
  6. Istinaftan sonra nereye başvurulur?

Dosya temyize nasıl gönderilir?

Temyiz başvurusu, hükmü veren istinaf mahkemesine (bölge adliye mahkemesi) bir Temyiz Dilekçesi verilerek yapılır. Temyiz dilekçesinde temyiz nedenlerine yer verilmelidir. Sanığın mahkum olduğu ceza miktarı ne olursa olsun kendiliğinden temyize tabi mahkeme kararları yoktur.

Temyize giden dosya ne zaman döner?

Yargıtay hukuk dairelerinde ortalama görülme süresi 341 gündür. Temyiz edilen hukuk davaları için ise ortalama 2 yıl sürer demek mümkündür.

Temyize giden dava bozulursa ne olur?

Bozma kararında başka bir karara hümedemez. Kararı sadece bozar ve hükmü veren mahkemeye iade eder. Yargıtay bizzat bozduğu dosyayı karara bağlayamaz. Yargıtay bozduğu dosyayı hükmü veren mahkemeye iade eder.

Yargitaya temyiz giden dosya düşer mi?

Temyiz Başvurusu ve Etkisi Süresinde yapılan temyiz başvurusu hükmün kesinleşmesini engeller. Yani istinaf mahkemesi (bölge adliye mahkemesi) tarafından verilen hüküm aleyhine yapılan temyiz başvurusu bir yargıtay kararı ile neticeleninceye kadar hüküm infaza verilemez.

Temyiz bozma kararı sonrası ne olur?

Yargıtay bozma sonrasında kararı yerel mahkemeye ya da bölge adliye mahkemesine dosyayı gönderecektir. ... Direnme kararı verilmesi halinde dosya Yargıtayın karar vermiş olduğu ilgili daireye gönderilecektir. Direnme kararı hakkında Yargıtay, yerinde görür ise direnme kararına uyarak kararı düzeltebilir.

Istinaftan sonra nereye başvurulur?

İstinaf Ceza Dairesinin İtiraz Başvurusunu İncelemesi İstinaf incelemesi neticesinde karar kesinleşmişse; kesinleşen istinaf mahkemesi kararına karşı son çare İstinaf Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurulmasıdır.