Boğaza gelen şeyi yutmak orucu bozar mı?

İçindekiler:

  1. Boğaza gelen şeyi yutmak orucu bozar mı?
  2. Mideden gelen şeyler orucu bozar mı?
  3. Mideden ağza gelen yemek abdesti bozar mı?
  4. Abdestten sonra ağızdaki yaşlığı yutmak orucu bozar mı?
  5. Abdest alırken yanlışlıkla su yutmak orucu bozar mı?
  6. Dudaktaki ıslaklık orucu bozar mı?
  7. Bir şeyin tadına bakmak orucu bozar mı?
  8. Dilinin ucuyla yemegin tuzuna bakmak orucu bozar mı?
  9. Bilmeden birşey yemek orucu bozar mı?
  10. Bilerek su içmek orucu bozar mı?
  11. Ezan saatini Bilmeden su içmek orucu bozar mı?
  12. Ezan okunurken yiyip içmek orucu bozar mı?
  13. Ezan okunurken su içmek günah mi?
  14. Saati yanlış görüp su içmek orucu bozar mı?
  15. Imsak vaktinden sonra yemek orucu bozar mı?
  16. Niyet ettikten sonra su içilir mi?

Boğaza gelen şeyi yutmak orucu bozar mı?

İşte, bu sorunun cevabı... Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez. Kişinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması hâlinde ise oruç bozulur.

Mideden gelen şeyler orucu bozar mı?

Aynı şekilde boğaza gelen ekşi sıvı, mide suyu da orucu bozmamaktadır. Çünkü kişinin isteyerek yaptığı bir şey değildir. Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez.

Mideden ağza gelen yemek abdesti bozar mı?

Ağız dolusu kusulan şey, ister yemek, ister safra, ister kan olsun, abdesti bozar. ... Bunların dışındaki yerlerden gelen sıvılar abdesti bozmaz. Dolayısıyla onlara göre, kusmakla abdest bozulmaz (Maverdi, el-Havi'l-Kebir, Daru'l-Kütübi'l-İlmiyye, Beyrut, 1414/1994, I, 199-200).

Abdestten sonra ağızdaki yaşlığı yutmak orucu bozar mı?

Ağza su alıp çalkalamak veya ağzı yıkadıktan sonra ağızda kalan yaşlığı tükürükle yutmak, Hanımını öpenin orucu, meni gelse de bozulmaz. Öperken şehvetlenip cünüp olursa bozulur (Cünüp olma ihtimali varsa, hanımını öpmesi mekruh olur. Orucu bozacak derecede çok öperse haram işlemiş olur.

Abdest alırken yanlışlıkla su yutmak orucu bozar mı?

Oruçlu iken unutarak yiyip içtim. Orucum bozuldu mu?” diye sormuş. Resûlullah (s.a.s.) da, “(Hayır bozulmadı) Allah seni yedirip içirdi.” (Ebû Dâvûd, Savm 39) cevabını vermiştir. Şafii mezhebine göre ise; abdest veya gusül alırken ağız ve buruna az miktarda alınan su, elde olmayarak boğazdan inerse oruç bozulmaz.

Dudaktaki ıslaklık orucu bozar mı?

Oruçlu kimsenin, art arda gelen ve yoğun olan tükürüğü yutması da sakıncalı olarak değerlendirilmemektedir. Ağzın çalkalanmasından sonra kalan ıslaklığın veya dudağı yaladıktan sonra kalan tükürüğün yutulması durumu da orucu bozmayan hallerden sayılmaktadır. ... Bu durumda oruç bozulmaktadır.

Bir şeyin tadına bakmak orucu bozar mı?

ORUCU BOZAN DURUMLAR NELERDİR? Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur: "Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, (sakın) bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir." Unutarak yeyip içerken oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzını boşaltıp yıkar ve oruca devam eder.

Dilinin ucuyla yemegin tuzuna bakmak orucu bozar mı?

Oruçluyken yemeğin tuzuna bakmak orucu bozar mı sorusunun yanıtını araştıranlar dikkat! ... İşte orucu bozan durumlar ve daha fazlası... Mecbur kalınan durumlarda dil ucuyla yemeğin tadına tuzuna bakılması sırasında boğazdan aşağıya bir tat ve tuz yaşlığı geçmemesi durumunda, oruç bozulmaz.

Bilmeden birşey yemek orucu bozar mı?

Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir” (Buhârî, Savm, 26) buyurmuştur.

Bilerek su içmek orucu bozar mı?

Unutarak yemek, içmek orucu bozmaz. Peygamber Efendimiz, “Bir kimse oruçlu oldu¤unu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allâh yedirmiş, içirmiştir” buyurmuştur (Buhari, “Savm”, 26). ... Oruçlu olduğunu hatırladıktan sonra yeme içmeye devam eden kişinin orucu bozulur.

Ezan saatini Bilmeden su içmek orucu bozar mı?

Bu sorunun yanıtı ise şu şekilde verilmektedir: Sahurda ezan okunduğu esnada, oruca başlama saati olan imsak vaktinin girmiş olmasından dolayı yenilip içilmemesi gerekmektedir. Bu durum neticesinde ise ezan okunması esnasında su içmek orucu bozan bir unsur oluşturmaktadır.

Ezan okunurken yiyip içmek orucu bozar mı?

Buna göre sahurda ezan okunduğu sırada, oruca başlama saati olan imsak vakti girdiği için yenilip içilmemelidir. Bu durumda ezan okunurken su içmek orucu bozar. O gününün orucuna niyetlenmek isteyen kişi, ancak sabah ezanına kadar bir şeyler yiyip içebilir.

Ezan okunurken su içmek günah mi?

İşte “Ezan okunurken su içilir mi?” sorusunun yanıtı… Ezan okunurken su içmek orucu bozmaz. Zaten ezanlar biraz tedbir vakti olarak erken okunuyor. O yüzden ezan esnasında son anda uyanmış veya su içmeyi unutmuş olabilirsiniz bundan dolayı ezan okunurken de çok rahatlıkla suyunuzu içebilirsiniz.

Saati yanlış görüp su içmek orucu bozar mı?

Eğer ki imsak saatini yanlış hatırlayıp saatin geçmiş, oruç sürecinin başlamış olmasına rağmen yemek yediyseniz ya da iftar vaktinden erken olmasına rağmen, saati yanlış bildiğiniz için orucunuzu açtıysanız orucunuz bozulmuş olur ve kaza orucu tutmakla yükümlü olursunuz.

Imsak vaktinden sonra yemek orucu bozar mı?

Takvimlerde gösterilen "imsak", oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir.

Niyet ettikten sonra su içilir mi?

Oruca niyet etmek isteyen kişi imsak vaktinden itibaren yemek yemeyi ve su içmeyi bırakması gerekir. Oruç tutmak için yapılacak olan niyetin oruca başlama vakti olan imsak vaktine denk getirilmesi gerekli değildir. ... İmsak kesilinceye kadar niyet edilmiş olsa dahi yenilip içilir.