Ürün maliyeti nasıl bulunur?

İçindekiler:

  1. Ürün maliyeti nasıl bulunur?
  2. Üretim maliyetinin parçaları nelerdir?
  3. Satılan malın maliyeti ne demek?
  4. Satılan mamül maliyeti nasıl hesaplanır?
  5. Kalite maliyetleri grupları nelerdir?

Ürün maliyeti nasıl bulunur?

Giydirilmiş ücret; çalışanın brüt aylık ücreti + işveren SSK maliyeti + yemek ve personel taşıma ücreti + iş güvenlik harcamaları (giysiler vs.) gibi harcamaları kapsar. ürünün işçilik maliyeti (direk işçilik maliyeti) = 16 x 25/60 + 14 x 10/60 = 6,67+2,33 = 9 TL/adettir.

Üretim maliyetinin parçaları nelerdir?

Üretim maliyeti; direkt malzeme maliyeti, direkt işçilik maliyeti ve üretim giderleri olmak üzere üç kategoriye ayrılır: Direk Malzeme Maliyeti: Bitmiş ürünün bir parçası haline gelen hammaddedir. Direk İşçilik Maliyeti: Üretim biriminde çalışan işçilerin maliyetidir.

Satılan malın maliyeti ne demek?

Satılan malların maliyeti (SMM), bir şirkette satılan malların üretimine atfedilebilen doğrudan maliyetleri ifade eder. Bu meblağ, malın yaratılmasında kullanılan malzemelerin maliyetini ve malın üretilmesi için kullanılan doğrudan işgücü maliyetlerini içerir.

Satılan mamül maliyeti nasıl hesaplanır?

Dönem içinde üretimi tamamlanan mamullerin maliyetini hesaplayabilmek için dönem toplam üretim maliyetine dönem başı yarı mamul maliyetinin eklenmesi, dönem sonu yarı mamul maliyetinin ise düşülmesi gerekmektedir.

Kalite maliyetleri grupları nelerdir?

Kalite maliyetleri dört kategoride incelenirler:
  • Önleme maliyetleri,
  • Değerlendirme maliyetleri,
  • İç başarısızlık maliyetleri,
  • Dış başarısızlık maliyetleri.