Karayollarında araçlara etki eden dirençler nelerdir?

İçindekiler:

  1. Karayollarında araçlara etki eden dirençler nelerdir?
  2. Yuvarlanma nedir?
  3. Kaymadan yuvarlanma nedir?
  4. Yuvarlanma sürtünmesi nedir?
  5. Doğru akım motorlarının dönüş yönü nasıl değiştirilir?
  6. Monofaze motor ters döner mi?
  7. Kompunt jeneratör nedir?
  8. DC makinelerinde manyetik alanı meydana getiren kısma ne ad verilir?
  9. Elektrik motorlarında kollektör nedir?
  10. Uyartım akımı ne demek?
  11. Boş çalışma karakteristiği nedir?
  12. Uyartım direnci nedir?
  13. Remenans gerilim ne demek?

Karayollarında araçlara etki eden dirençler nelerdir?

  • 4.

    Yuvarlanma nedir?

    Yuvarlanma hareketi, dönme ekseninin uzayda sabit olmadığı dönme hareketidir. ➢ Eğer cismin üzerine etki eden dış torklar yoksa, katı bir cismin açısal momentumu her zaman korunur.

    Kaymadan yuvarlanma nedir?

    Kaymadan yuvarlanma özel bir durumdur. Şöyle ki: Bir tane tekerleğimiz olsun ve bir yüzeyde dönerek ilerlediğini düşünelim. Eğer tekerleğin merkezinin hızı, tekerleğin açısal hızı ve yarıçapının çarpımına eşit ise tekerlek kaymadan yuvarlanma (rolling without slipping) yapıyordur.

    Yuvarlanma sürtünmesi nedir?

    Yuvarlanma sürtünmesi, bir gövdenin yüzeyi başka bir gövdenin yüzeyine doğru yuvarlandığı zaman meydana gelir. ... Yuvarlanma sürtünmesinin, sürtünme sürtünmesine kıyasla çok daha küçük olduğu bulunmuştur.

    Doğru akım motorlarının dönüş yönü nasıl değiştirilir?

    Motorun dönüş yönü, (I) kontaklarının açılması ve (G) kontaklarının kapanmasıyla değiştirilir. (G) kontakları kapanınca, akım endüviden aşağıdan yukarıya doğru geçer. Motor geri yönde döner. Endüvi uçları veya endüviden geçen akımın yönü değişince, motorun dönüş yönü değiştirilmiş olur.

    Monofaze motor ters döner mi?

    Monofaze motorlar kullanım amacına göre tek yönlü veya çift yönlü olarak imal edilirler. ... Tek yönlü motorların yönü değiştirilmesi istenmez.

    Kompunt jeneratör nedir?

    KOMPUNT GENERATÖRLER Hem seri hem de şönt sargıyı bulunduran generatörlerdir. Kompunt generatörlerde seri ve şönt sargının oluşturduğu manyetik alan, bağlantı şekillerine göre birbirini destekleyecek yada yok edecek şekilde olabilir.

    DC makinelerinde manyetik alanı meydana getiren kısma ne ad verilir?

    Doğru akım motorlarında manyetik alan statörde oluşur. Aynı zamanda satatöre kutup da denir. Statör karkasına yerleştirilen kutuplar, demir sac levhaların paketlenmesiyle yapılmıştır. Orta ve büyük güçteki makinalarda ana kutuplar ve bunların arasına yerleştirilmiş yardımcı kutuplar vardır.

    Elektrik motorlarında kollektör nedir?

    DC motorlarda motorun hareketli kısmı olan rotor sargılarına gerilim uygulanması için kullanılan ara bağlantı elemanına fırça, fırçaların temas ettiği rotorun bölümüne ise kollektör veya komutatör denir. ... Bu nedenle DC motor fırçalarına kömür de denmektedir.

    Uyartım akımı ne demek?

    Uyartım: Bir doğru akım makinesi için gerekli olan manyetik alanı meydan getirmeye uyartım denir. Uyartım akımı: Manyetik alanı meydana getirmek için kutup bobinlerinden bir doğru akım geçirmek gerekir. Bu akıma uyartım akımı denir.

    Boş çalışma karakteristiği nedir?

    'nun boş çalışma karakteristiği, devir sayısı (n) sabit ve dış devre akımı sıfırken (I=0); uyartım akımı (Iu) ile kutup gerilimi (E) arasındaki bağıntıdır. Bilindiği gibi dinamonun endüvisinde endüklenen emk, E=K. Ø.n olarak ifade edilir.

    Uyartım direnci nedir?

    Kritik direnç değeri generatörün kendiliğinden gerilim üretmeğe başladığı uyartım devresi direncidir. Bu direnç deney esnasında görülebilir. Uyartım direnci bir değerinde sabit tutulduğunda kutup geriliminin kendiliğinden yükseldiği görülür. Bu dirence “kritik direnç” denir.

    Remenans gerilim ne demek?

    Remenans gerilimi: Doğru akım generatörü normal devrinde dönerken ve uyartım devresi açıkken voltmetre bir değer gösterir. Voltmetrenin gösterdiği bu değer çok küçüktür ve adına remenans gerilimi denir.