Defteri aşk kimin eseridir?

İçindekiler:

  1. Defteri aşk kimin eseridir?
  2. Hubname nedir?
  3. Pendname kimin eseri Divan?
  4. Pendname ne anlatır?
  5. Pendname didaktik mi?

Defteri aşk kimin eseridir?

Fazıl, divan sahibi bir şair olmasına karşın asıl şöhretini mesnevilerine borçludur. Birkaç kez Sünbülzade Vehbî'nin Şevkengizi ile birlikte basılan ve çoğu zaman onunla beraber anılan Defter-i Aşk'ı, Hubanname ve Zenanname adlı mesnevileri müstehcen ama cesur betimlemeleriyle oldukça ilgi görmüşlerdir.

Hubname nedir?

HUBANNAME Nedir Anlami HUBANNAME: Edb: Güzel ve yakışıklı gençler hakkında yazılan kitap. (Güzel kadınlar hakkında yazılanlara ise "zenanname" denilir.)

Pendname kimin eseri Divan?

Pendnamelerin en meşhuru Feridüddin Attar'ın Pendname'sidir. Bu eserin Türkçeye manzum, mensur birçok çevirisi yapılmıştır. Güvahi'nin 1527'de kaleme aldığı 2133 beyitlik manzum Pend-name'de Attar'ın etkisi pek görülmemektedir. Pendname türü kaside, gazel, terci-i bend, mesnevi nazım şekilleriyle kaleme alınmıştır.

Pendname ne anlatır?

Pendnâ- me kelimesi Fars kökenli olup, «öğüt kitabı, nasihat kitabı» anlamlarına gelir. İfade formu olarak mesnevi nazım şeklini kullanan pendnâmeler veya bu isim altında görülmese bile pendnâme niteliğindeki bu eserlerin en önemli vasıfları dînî, tasavvufî ve ahlâkî-didaktik karakter arzetmesidir.

Pendname didaktik mi?

Pendnâmeler, didaktik içerikli edebî metin örnekleridir. Gelenekte; bir eğilim olarak manzum ve mensur çokça pendnâme örneği yazılmıştır. Bu pendnâmeler, öğüt tarzlı anlatmalardır. ... metni ve nesre çevirisi verilmiştir.