Sünnet-i müekkede ve gayri müekkede nedir?

İçindekiler:

  1. Sünnet-i müekkede ve gayri müekkede nedir?
  2. Son sünnet terk edilir mi?
  3. Peygamberimizin bazen yaptığı bazen terk ettiği fiil ve davranışlara ne denir?
  4. Sünneti terk etmenin hükmü nedir?
  5. Sadece farz namazı kılmak yeterli mi?
  6. Arada yatsı namazının sünneti terk edilir mi?
  7. Yatsı namazının ilk sünneti var mı?
  8. Hz Peygamberin farz ve vacip dışında yaptığı ve yapılmasını tavsiye ettiği davranışlara ne denir?

Sünnet-i müekkede ve gayri müekkede nedir?

Sünneti gayri müekked, peygamberimizin nadiren terk ettiği vacip ve farz olmayan amellere verilen isimdir. Sünnet-i hüda olarak da isimlendirilir. Cemaatle namaz kılmak ve vakit namazlarının sünnetini kılmak sünneti gayri müekked sınıfına giren amellerdir.

Son sünnet terk edilir mi?

Alimlerin hemen hemen uzlaştıkları bir diğer konu da hiç değilse sabah ve öğle namazlarının sünnetinin terk edilmemesi gerektiğidir. Kuvvetli sünnet tabir edilen bu sünnetler sabah namazından önce kılınan 2 rekatlık sünnet, öğle veya cuma namazından önce kılınan 4 rekat namaz, öğle namazından sonra 2 rekat sünnettir.

Peygamberimizin bazen yaptığı bazen terk ettiği fiil ve davranışlara ne denir?

Muhammed (s.a.v. )'in yapmaya devam ettiği fakat herhangi bir bağlayıcılığı olmayan fiiller olduğunu bildirmek amacı ile bazen o fiilleri terk edip bazen de bizzat bu fiilleri eda etmenin vacip olmadığını bildirdiği sünnetlere sünnet-i müekkede denilir.

Sünneti terk etmenin hükmü nedir?

Sünneti müekkedenin terkinde herhangi bir günah yoktur. Resulallah (s.a.v.)'in kedidinin Allah rızası için yapmak istediği ve yapılmasının hayırlı olduğu fakat terkinin bir sorun teşkil etmediği amelleridir.

Sadece farz namazı kılmak yeterli mi?

Namazların sadece farzlarını kılmak yeterli midir? Namazı kaçırma tehlikesinin olduğu durumlarda, farzını da olsa namazı zamanında kılmak gerekir. Sadece farz kılındığında namaz borcu düşer. Ama imkân varsa farzla beraber sünnetler de kılınmalıdır.

Arada yatsı namazının sünneti terk edilir mi?

Vaktin daralması durumunda nafile namaz kılmak mekruh olduğundan dolayı, sadece farz namazı eda edecek kadar zaman kaldığı durumlarda müekket sünnet olsun, gayri müekket sünnet olsun terk etmekte bir mahzur yoktur. Çünkü vaktin darlığında namazın kazaya kalması söz konusudur.

Yatsı namazının ilk sünneti var mı?

Yatsı Namazının 4 rekatı sünnet, 4 rekatı farz son iki rekatı sünnet ve 3 rekatı vitir namazı olarak yerine getirilir. İşte Yatsı namazı kılınışı... Bütün farz namazlarda olduğu gibi yatsı namazını da vaktinin ilk diliminde kılmanın Hz. Peygamberin (s.a.s.) tavsiyesi gereğince daha faziletli olduğunu söylenmiştir.

Hz Peygamberin farz ve vacip dışında yaptığı ve yapılmasını tavsiye ettiği davranışlara ne denir?

Peygamber (SAV) in farz ve vacip dışında ibadet maksadıyla yaptığı işlerin başında Yaradan'ına şükrünü göstermek için eda ettiği namazlar gelir ki Biz onlara SÜNNET namazları diyoruz.