Yenidoğanda TSH yüksekliği nedir?

İçindekiler:

  1. Yenidoğanda TSH yüksekliği nedir?
  2. Yeni doğan bebeklerde tiroid nedir?
  3. Topuk kanında TSH yüksek çıkarsa ne olur?
  4. Bebeklerde TSH ne zaman bakılır?
  5. Bebeklerde tiroid olduğu nasıl anlaşılır?
  6. Bebeklerde T4 kaç olmalı?
  7. Çocuklarda tiroidin nasıl anlaşılır?

Yenidoğanda TSH yüksekliği nedir?

Normal bir bebekte tsh değeri 0.35 ve 4.30 arasındadır ancak yaş artışı ile birlikte bu değerde yükselebilmektedir. TSH değerinin bebeklerde yüksek veya düşük olması bazı hastalıklara yol açabilmektedir. Bu nedenle bebeklerin doğumu itibariyle bu gibi hormon değerlerinin kontrolünün yapılması gerekmektedir.

Yeni doğan bebeklerde tiroid nedir?

Doğumsal hipotiroidi yani tiroid hormonunun yetersizliği yenidoğan bebeğin beyin gelişimini negatif yönde etkileyerek zeka geriliğine neden olur. Bu hastalığın erken tanı ve tedavisi çok önemlidir.

Topuk kanında TSH yüksek çıkarsa ne olur?

Topuk kanı örneğinde ilk testte kipotiroidi şüphesi kuvvetli olan vakalarda doğrudan doğruya damardan kan örneği alınarak serumda tiroid hormonu ve TSH ölçülür. Serumda tiroksin düzeyinin düşük, TSH düzeyinin yüksek bulunması hipotiroidi tanısını doğrular. Tiroksin ve TSH normal ise bebeğin sağlıklı olduğu anlaşılır.

Bebeklerde TSH ne zaman bakılır?

Konjenital hipotiroidili bebeklerin takibinde, sık aralıklarla TSH ve serbest T4 bakılır. Tedavi ilk başlandığında 2 hafta sonra tiroid fonksiyon testleri yapılır. Daha sonraki kan değerleri ölçümü ise, 4-6 haftada bir bakılırken, 1 yaş sonrası 2-3 ayda bire uzatılabilir.

Bebeklerde tiroid olduğu nasıl anlaşılır?

Boynun ön kısmında yaygın veya nodül şeklinde şişlik görülebilir. Guatr oldukça büyük ise yutma ve nefes alma güçlükleri, ses kısıklığı olabilir. Ancak bu durum çocuklarda çok nadirdir. Tiroid bezi fazla çalışıyor ise (hipertiroidi) zayışama, sinirlilik, çarpıntı, ellerde titreme, ishal sık rastlanan belirtilerdir.

Bebeklerde T4 kaç olmalı?

- Yetişkinlerde bu değer; 4 ile 11.5 mcg/dL arasındadır. - Çocuklarda bu değer; 4 ile 13.3 mcg/dL arasındadır. - Yeni doğan bebeklerde; 8 ile 22.6 mcg/dL arasındadır. - Serbest olarak bulunan T4: 7 ile 2.0 ng/dL arasındadır.

Çocuklarda tiroidin nasıl anlaşılır?

Çocukluk çağında hipotiroidi, hipertiroididen daha sık görülen bir tablodur. Hipotiroidinin bulguları arasında çabuk yorulma, hareketlerde yavaşlama, üşüme, kabızlık, saçlarda dökülme, uykuya meyil, kavrama güçlüğü dikkati çeker. Çocukluk çağında en ağır bulgu, hipotiroidiye bağlı büyüme yavaşlamasıdır.