Yemekleri koyulaştırmak için kullanılan malzemeler nelerdir?

İçindekiler:

  1. Yemekleri koyulaştırmak için kullanılan malzemeler nelerdir?
  2. Et yemeğin rengi neden bulanık olur?
  3. Yemeğin yağı nasıl ayarlanır?
  4. Yemeğin tuzu cok olursa ne yapmalı?
  5. Sos bağlamak ne demek?
  6. Patates yemeği sulu olursa ne yapmalı?
  7. Et neden lastik gibi olur?
  8. Yemek yağını ne çeker?
  9. Domates sosu tuzlu olursa ne yapmalı?
  10. Tuzlu fazla olan turşu için ne yapılır?
  11. Tereyağ ile bağlamak ne demek?
  12. Yemegi baglamak ne demek?
  13. Patates yemek pişerken kapağı kapatılır mı?

Yemekleri koyulaştırmak için kullanılan malzemeler nelerdir?

Yemek yaparken bağlamak, sos, çorba, yahni gibi sulu yiyecekleri içine farklı malzemeler ekleyerek koyulaştırma ve kaynaştırma işlemine deniyor. Un, nişasta, yumurta sarısı, krema, peynir gibi birçok malzeme bağlayıcı olarak kullanılabiliyor.

Et yemeğin rengi neden bulanık olur?

Dana eti haşlanırken üzerinde kef meydana gelir ki onu mutlaka almayı ihmal etmeyin. Aksi takdirde et suyunuzun rengi bulanık ve mat olur. Kullandığınız yemeğin rengini bozabilir. Dana eti haşlandıktan sonra da tabanında tortu olur.

Yemeğin yağı nasıl ayarlanır?

Tereyağı gibi katı yağları tavaya kaşıkla koymak yerine tavanın yüzeyine hafifçe sürün, fazla yağı kağıt havluyla silin. Sıvı yağları dökmek yerine spreyleme yani püskürtme yöntemini kullanmak ya da tavayı yumurta fırçası ile yağlamak da kullanılan yağ miktarını önemli ölçüde azaltacaktır.

Yemeğin tuzu cok olursa ne yapmalı?

orta derecede tuzlu ise patatesi dörde bölüp yemekle birlikte kaynatın ve sonra çıkarıp atın. fazla tuzlu ise hem patates kullanın hem de suyun bir kısmını kızarmış ekmekle dışarı alın. aşırı tuzlu ise yemeğin suyunu tamamen atın ve hiç tuz kullanmadan başka bir sos yapın.

Sos bağlamak ne demek?

Sos, çorba ve yahni gibi sulu yiyecekleri koyulaştırma işlemi. Bu işlem için kullanılan ekmek içi ve yumurta sarısının yerine modern mutfakta mısır nişastası ve krema tercih ediliyor.

Patates yemeği sulu olursa ne yapmalı?

Hemen çorbanıza süt ekleyin. Böylece hem kıvamını hem de lezzetini bozmamış olacaksınız. “Süt kullanmak istemiyorum” diyenlere alternatif bir diğer çözüm, patates. Küçük parçalara böldüğünüz patatesleri fazla tuzlu yaptığınız çorbalarınızda veya tencere yemeklerinizde kullanın.

Et neden lastik gibi olur?

Bunun sebebi etin, hayvanların but, boyun, kol ve omuz gibi kaslı bölgelerinden alınmış olması. Bu parçalardan kesilen etleri pişirmeden önce yumuşatma işlemlerine tabi tutmadığınızda lastik gibi sert bir sonuç elde ediliyor. En klasik tekniği en başa yazalım: Eti dövmek ya da kasaba dövdürmek.

Yemek yağını ne çeker?

Buz, fazla yağı çekmede en fazla bilinen yöntemlerden biri. Bunu iki şekilde yapabilirsiniz. İlki bir kalıp buzu yemeğin içine atmak. Yemeğin üzerindeki fazla yağın hemen buzun etrafına toplandığını göreceksiniz.

Domates sosu tuzlu olursa ne yapmalı?

Tuzu çok gelen yemeğin daha iyi şekilde servis edilmesi için deneyeceğiniz yöntemlerden biri de limon suyudur. Tuz oranının fazla olduğunu düşündüğünüz yemeğe 5 damla limon sıkarsanız; tuzlu tadı yok edebilirsiniz.

Tuzlu fazla olan turşu için ne yapılır?

Bir başka püf noktası ise çok tuzlu olan turşunuzun içerisine elma ilave etmekte saklı. Çok tuzlu olan turşunuzun içerisine elma ilave ederek ve yukarıda anlattığımız şekilde yeni bir kavanoza aktararak da kurtabilirsiniz. İçerisine 1 avuç kadar nohut ilave ederseniz de tuzluluk oranını azaltmanıza yardımcı olur.

Tereyağ ile bağlamak ne demek?

Bağlamak, mutfak sözlüğünde kıvam kazandırmak anlamında kullanılıyor. Tereyağı içine konulduğu yemeklerin su moleküllerini bir araya toplayarak daha kıvamlı bir hal almasına neden oluyor.

Yemegi baglamak ne demek?

Çorba ve tencere yemeği gibi sulu yemeklerin kıvamlarının bir sos, bağlayıcı ya da meyane yardımıyla koyulaştırılması durumuna ''bağlamak'' denir.

Patates yemek pişerken kapağı kapatılır mı?

Patatesleri eşit büyüklükte doğradığımız zaman hepsi eşit zamanda pişecektir. Soğandan (çıt çıt) ses gelince tam kavrulmuş olduğunu anlayabilirsiniz. Soğan kokusu sinmemesi için kapağı tamamen kapatmayın. Yemeğe eklenen su sıcak olursa daha lezzetli bir yemeğiniz olur.