Meğerse ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Meğerse ne demek TDK?
  2. Meğer ne anlama gelir?
  3. Meğersem diye bir kelime var mı?
  4. Oysaki kelimesi nedir?
  5. Meğer ki ne demek hukuk?
  6. Eğer bağlaç mı?
  7. Oysaki nerelerde kullanılır?
  8. Meğer ki bağlaç mıdır?
  9. Meğer ne zaman kullanılır?
  10. Sadece edat mı bağlaç mı?
  11. Ve bağlacı nerelerde kullanılır?
  12. Meğer ki ayrı mı yazılır birleşik mi?
  13. Meğerki nasıl kullanılır?
  14. Sadece edat mı?

Meğerse ne demek TDK?

bağ. (me'ğer) Bilinmeyen, farkında olunmayan bir durum için kullanılan bir söz, meğerse, oysa, oysaki: “Evinin şaşmaz düzenine, sürekli durgunluğuna meğer ne de alışmış?” -A.

Meğer ne anlama gelir?

TDK'ya göre Meğer kelimesinin iki farklı anlamı vardır: İlk Anlamı: Kişinin öncesinde haberdar olmayıp sonrasında öğrendiği şeyleri bildiren meğer kelimesi, işin özü manasına gelir. İkinci Anlamı: Fakat, ama (Günümüzde bu anlamında kullanılmamaktadır.) Bu bağlaç ''meğerki'' şeklinde de kullanılır.

Meğersem diye bir kelime var mı?

bilinmeyen, farkında olunmayan bir durumun birinci tekil şahsa göre çekimlenmiş hali. örnekleyecek olursak; -meğersem burası benim evimmiş. yani; burası benim evimmiş ama ben bunu bilmiyormuşum da sonradan hatta şimdi öğrendim.

Oysaki kelimesi nedir?

OYSAKİ NE DEMEK: Aralarında karşıtlık, aykırılık bulunan iki tümceyi tersine olarak, –diği halde anlamlarıyla birbirine bağlar.

Meğer ki ne demek hukuk?

hukuk fakültelerinde işbudan sonra en severek kullanılan kalıp. görünüşte olumlu olsa da, anlamı olumsuzluk içerir, kullanırken dikkat etmek gerekir. iğrenç bir bağlaçtır. olmadıkça, olmadığı koşulda anlamına gelir.

Eğer bağlaç mı?

Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem … hem …, hiç değilse, ise, ki, lâkin, meğer, nasıl ki, ne … ... Bağlaçların kendi başlarına anlamları yoktur.

Oysaki nerelerde kullanılır?

"oysa, oysaki, hâlbuki" Aralarında zıtlık, aykırılık bulunan iki cümleyi "tersine olarak, -dİğİ hâlde" anlamlarıyla birbirine bağlar. Onu özledim, oysa gideli çok olmadı. Gelemeyeceğini söyledi, hâlbuki vakti vardı.

Meğer ki bağlaç mıdır?

Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem … hem …, hiç değilse, ise, ki, lâkin, meğer, nasıl ki, ne …

Meğer ne zaman kullanılır?

(Fars. meger ki) Ancak, yalnız, fakat, şu kadar ki, illâ, meğer [İstek veya emir kipinde bir cümle ile kullanılır]: Meğerki hattat namlı ola ki üçten ziyâde verile, nihâyeti beş floridir (Kâtip Çelebi'den Seç.). Meğerki karşı kıyıdaki yalıların camlarını kanlı bir hasretle tutuşturmasın (Ahmet H.

Sadece edat mı bağlaç mı?

"İle" yerine "ve" getirilebiliyorsa; "ile" bağlaçtır. (Birincisinde "ve" gelebildiği için bağlaç; ikincisinde "ve" kullanılamadığı için edattır.) "Yalnız, ancak" kelimeleri yerine "ama" bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. "Sadece" kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.

Ve bağlacı nerelerde kullanılır?

Cümleleri, anlam ve görev bakımından benzer veya aynı olan kelimeleri, sözleri ve öğeleri birbirine bağlar. "ve" bağlacı yerine virgül veya "-İp", "-ErEk" zarf-fiil ekleri de kullanılabilir: Masaya yaklaştı ve kitabı aldı. Masaya yaklaştı, kitabı aldı.

Meğer ki ayrı mı yazılır birleşik mi?

Bu kelimenin “meğerki, meğer ki” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı meğerki şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.

Meğerki nasıl kullanılır?

MEĞERKİ NE DEMEK: İstek veya emir kipinde olan ve biri diğerini engelleyecek durumda bulunan iki cümleyi birbirine bağlayan bir söz. MEĞERKİ NASIL YAZILIR? Bu kelimenin “meğerki, meğer ki” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı meğerki şeklinde olmalıdır.

Sadece edat mı?

"Yalnız, ancak" kelimeleri yerine "ama" bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. "Sadece" kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.