Radyoaktif iyot vücuttan nasıl atılır?

İçindekiler:

  1. Radyoaktif iyot vücuttan nasıl atılır?
  2. Radyoaktif iyot tedavisi ne zaman uygulanır?
  3. Hipertiroidi atom tedavisi nasıl yapılır?
  4. Zehirli guatr atom tedavisi nedir?
  5. Atom tedavisi kime uygulanır?
  6. Atom tedavisi öncesi nelere dikkat edilmeli?
  7. İyot diyeti kaç gün yapılır?
  8. Tiroid kanserinde atom tedavisi nasıl yapılır?

Radyoaktif iyot vücuttan nasıl atılır?

Ağız yoluyla alınan iyodun önemli bir kısmı tiroid bezi tarafından tutulur. Vücudun diğer kısımlarında tutulan iyod az miktardadır ve dokulara herhangi bir zararı yoktur. Radyoiyod; vücuttan çoğunlukla idrar yolu ile, bir kısmı ise tükürük, ter ve dışkı ile atılır.

Radyoaktif iyot tedavisi ne zaman uygulanır?

Radyoaktif İyot Tedavisi Ne Zaman Uygulanır? Tiroid kanserli hastalar ameliyat olduktan sonra; gerekli tetkikler yapılır. Bunun tetkiklerin sonucuna göre ameliyattan ortalama 3-4 hafta sonra radyoaktif iyot tedavisi uygulanabilir.

Hipertiroidi atom tedavisi nasıl yapılır?

Kapsül veya sıvı olarak ağız yoluyla verilen radyoaktif iyot, sindirim sisteminden emildikten sonra tiroid bezi (guatr bezi) hücrelerinde tutulur ve yaydığı radyasyon tiroid bezinde hızlı çalışan hücrelerin harap olmasını sağlar. Uygulanan doz hastalığın kontrolü için yeterli olmayabilir.

Zehirli guatr atom tedavisi nedir?

Halk arasında atom tedavisi olarak bilinen işlem, radyoktif yani ışın yayan iyot atomunun hastaya verilmesi işlemidir. Tiroit kanseri sebebi ile ameliyat olan hastalarda tümör çapı büyükse veya tümör tiroit bezinin dışına çıkmışsa ameliyat olduktan sonra hastaya atom tedavisi uygulanır.

Atom tedavisi kime uygulanır?

Tedavi kimlere uygulanır? Atom tedavisi tiroit bezinin çok hızlı çalıştığı hipertiroidi durumunda (zehirli guatr) ve tiroit bezi kanserlerinin tedavisinde kullanılır. Hipertiroidi tedavisinde düşük dozlarda, tiroit kanserinde ise daha yüksek dozlarda uygulanır.

Atom tedavisi öncesi nelere dikkat edilmeli?

Uygulama öncesi 4-6 saat açlık gerekmektedir ancak su içebilirsiniz. İçerisinde iyot olan veya tiroid metabolizmasını etkileyebilen bazı yiyecek, içecek ve ilaçların tetkik öncesi aşağıda belirtilen sürelerde kullanılmaması tetkikin duyarlılığının artmasını sağlayacaktır.

İyot diyeti kaç gün yapılır?

Radyoaktif iyot tedavi öncesinde 2-3 hafta süresince iyot kısıtlı diyet uygulamak gerekir. Böylece vücutta iyot seviyesi düşerek dışardan verilecek iyotun etkinliği arttırılmış olur.

Tiroid kanserinde atom tedavisi nasıl yapılır?

Radyoaktif iyot 131'in yaydığı beta ışınları tedavi amacıyla kullanılırken, daha uzun mesafeli gama ışınları, görüntü elde etmeye olanak sağlar. Atom tedavisi kapsül veya sıvı şeklinde uygulanıp ağız yoluyla alınır. Sıvı şekli su tadındadır ve hastayı rahatsız etmez.