Kateter bakımı nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Kateter bakımı nasıl yapılır?
  2. Kateter bakımı kaç günde bir yapılır?
  3. Kateter hangi durumlarda takılır?
  4. Kateter Nedir Çeşitleri?
  5. Kateter bölgeleri nelerdir?
  6. Tıbbi kateter nedir?
  7. Kateter ne kadar kalır?
  8. Kateter ablasyon ne kadar sürer?
  9. Kateter komplikasyonları ve geç komplikasyonları nelerdir?
  10. Kateter ne için yapılır?
  11. Kateter acıtır mı?
  12. Boyun kateter nedir?
  13. Katedral tıpta ne demek?
  14. Hastaya kateter nasıl takılır?
  15. Intravenöz kateter ne zaman değiştirilir?
  16. Kateter komplikasyonları nelerdir?

Kateter bakımı nasıl yapılır?

Ellerinizi su ve sabun ile en az 10 saniye ovuşturarak yıkamalı ve iyice durulamalısınız. Eski pansumanı çıkarıp atınız. Ellerinizi tekrar yıkadıktan sonra hasta ve siz maskelerinizi takınız. Kateter çıkış yerindeki ciddi kızarıklık akıntı ağrı ve hassasiyet gibi enfeksiyon belirtileri açısından inceleyiniz.

Kateter bakımı kaç günde bir yapılır?

Kateter kullanılmıyorsa 2 günde bir yapılır. Kateterden kan alındıktan hemen sonra yapılmalıdır. Kateterden yapılan her tedavi sonrası yapılmalıdır.

Kateter hangi durumlarda takılır?

Kalıcı Katater Yapıldığı madde sayesinde uzun süre kullanılabilen katater, genellikle boyundan ya da köprücük kemiğinin altından büyük damarlara takılır. Kalıcı katater ponksiyon sonrası tünelden geçirilerek hedef damara yerleştirilir. Yerleştirilmesi sürecinde cerrah katateri skopi ve ultrasonografi ile kontrol eder.

Kateter Nedir Çeşitleri?

Santral venöz kateter; yaşamsal fonksiyonları takip etmeyi, kan almayı, serum vermeyi sağlayan ve ana toplardamarlara yerleştirilen bir kateterdir. Port kateter, kanser hastalarında kullanılır ve cilt altına yerleştirilir. Üriner kateter; kendi içinde alt türlere ayrılan ve mesaneye yerleştirilen bir kateter türüdür.

Kateter bölgeleri nelerdir?

Subklavian, eksternal ve internal juguler ve femoral venlerden yerleştirilir. Kateter ucu SVK 1/3 alt kısmına ve femoral yoldan ise inferior vena kavaya yerleştirilir.

Tıbbi kateter nedir?

Tıpta kateter, bir vücut boşluğuna, damarına veya kanalına sokulabilen bir tüptür. Bu sayede kateterler cerrahi aletlerle beraber drenaja, sıvıların zerk edilmesine veya dışarı çıkarılmasına yardımcı olur.

Kateter ne kadar kalır?

1-Tünelli/Kalıcı SVK: Santral venlere cerrahi olarak yerleştirilen, uzun süreli kullanımlarda (>30 gün) tercih edilen, sekiz cm'den uzun kateterlerdir24. Tünelli kateterlerde, kateter ucundan belli bir uzaklıkta yerleşmiş dakron manşonlar bulunur.

Kateter ablasyon ne kadar sürer?

İşlem yaklaşık olarak 15-30 dakika sürebilir ve şu şekilde yapılır: 1. Kateter takılacak bölge mikrop arındırıcı maddelerle temizlenip etrafı temiz steril örtülerle korunur. Bölgenin etrafındaki deri ve deri altı uyuşturulabilir.

Kateter komplikasyonları ve geç komplikasyonları nelerdir?

Bu komplikasyonlar arasında erken dönemde pnömotoraks, hava embolisi, enfeksiyon, kateter malpozisyonu, vasküler yaralanmalar (arteriyel ponksiyon ve perforasyon, psödoanevrizma, arteriyovenöz fistül, kardiyak tamponad, vb), aritmiler, nörolojik komplikasyonlar (serebrovasküler olay, brakiyal pleksus yaralanması, ...

Kateter ne için yapılır?

Şu nedenlerle yapılır: 1.Dolaşımdaki kan hacmini ve kalp işlemlerini gösteren santral venöz basınç denilen değerin ölçülmesi için; 2. Yoğunluğu yüksek sıvı veya ilaçların damardan verilebilmesi için; 3. Hemodiyaliz, plazmaferez gibi işlemlerin yapılabileceği büyük damarlara erişimi sağlayabilmek için; 4.

Kateter acıtır mı?

Lokal anestezi altında takılmaktadır ve takıldıktan sonra herhangi bir komplikasyon gözlenmezse ağrıya yol açmaz. Hasta günlük normal hayatına devam eder.

Boyun kateter nedir?

Santral venöz kateterizasyon, özellikle boyun bölgesinden giriş yapılmak üzere belli başlı büyük toplardamarlar içine ince borular yerleştirip, her an sıvı vermeye, ilaç vermeye, kemoterapi vermeye ve diyalize girmeye hazır damar bağlantısı kurulmasıdır.

Katedral tıpta ne demek?

Tıpta kateter, bir vücut boşluğuna, damarına veya kanalına sokulabilen bir tüptür. Bu sayede kateterler cerrahi aletlerle beraber drenaja, sıvıların zerk edilmesine veya dışarı çıkarılmasına yardımcı olur.

Hastaya kateter nasıl takılır?

Kateter nasıl takılır? Mesane içine sistoskopi cihazı ile girilerek üreter çıkış deliği görülebilirse bu yoldan (yani aşağıdan yukarıya, böbreğe doğru) yerleştirilir. Eğer bu mümkün olamamışsa, ciltten böbreğe ve oradan mesaneye (yukarıdan aşağıya) doğru da yerleştirilebilir.

Intravenöz kateter ne zaman değiştirilir?

Başka bir endikasyon olmadıkça infüzyon setleri 72-96 saatte bir değiştirilmeli, 72 saatten önce değiştirilmesine gerek yoktur. İV uygulama setleri kan, kan ürünleri, lipid solüsyonlar uygulanmışsa infüzyonun sonunda veya 24 saatte değiştirilmelidir.

Kateter komplikasyonları nelerdir?

Santral kateter yerleştirilmesine bağlı gelişen mortalite oranı bilinmemektedir, ancak ölümcül olabilecek mekanik kompli- kasyonlar ventriküler aritmi, hava embolisi, kalp tamponadı, pnömotoraks, hemotoraks ve koroner sinüs trombozudur.