Aflatoksin nasıl meydana gelir?

İçindekiler:

  1. Aflatoksin nasıl meydana gelir?
  2. Aflatoksin nasıl bulaşır?
  3. Kuru incirde aflatoksin nasıl anlaşılır?
  4. Aflatoksin hangi Gidalarda bulunur?
  5. Aflatoksin ne tarafından üretilir?
  6. Insanda hastalıklara sebep olan mikotoksinler nelerdir?
  7. Aflatoksin gözle görülür mü?
  8. Aflatoksin olduğu nasıl anlaşılır?
  9. Aşağıdakilerden hangisi mikotoksin dir?
  10. Mikotoksikozun sebebi nedir?
  11. Afro Toksin nedir?
  12. Aflatoksin B1 DNA da ne yapar?

Aflatoksin nasıl meydana gelir?

AFLATOKSİN NASIL OLUŞUR? Bir gıda maddesinde aflatoksinin oluşması için ilk koşul, bu toksini yapan küfün sporlarının gıda maddesine bulaşması; daha önemli ikinci koşul ise, gıdanın kendisinin ve bulunduğu ortamın, bu küf sporlarının çimlenerek çoğalmasını sağlayacak şartlara sahip olmasıdır.

Aflatoksin nasıl bulaşır?

İnsanlar ve hayvanlar mikotoksinleri direk olarak aflatoksinle bulaşmış gıda ve yem maddelerini tüketerek alırlar. Ayrıca aflatoksin bulaşmış yemle beslenen hayvanların yumurta, peynir ve süt gibi ürünlerine de toksin (zehir) bulaşmış olur. Bu yolla insanlara da geçmiş olur.

Kuru incirde aflatoksin nasıl anlaşılır?

Kojik asit, karanlık ortamda uzun dalga boylu (365nm) Ultra Viole (UV) lambaları altında parlak yeşilimsi sarı ışıma yapmaktadır. Aflatoksin, sadece UV lamba altında yeşilimsi sarı renkte floresans renk veren incirlerin ayıklanması ile temizlenebilmekte olup normal ortamda gözle görülmesi mümkün değildir.

Aflatoksin hangi Gidalarda bulunur?

Aflatoksinler özellikle Antep fıstığı, yerfıstığı, badem, fındık gibi sert kabuklu ile kuru incir gibi kurutulmuş meyvelerde, buğday, arpa, pirinç gibi tahıllarda, misirda, kırmızıbiber gibi baharatlarda bulunur. Aflatoksin bulaşmıs yem tüketen hayvanların sütlerinde ve bu sütlerden üretilen ürünlerde de bulunabilir.

Aflatoksin ne tarafından üretilir?

Aflatoksinler sıcak ve nemli koşullarda gelişen Aspergillus flavus ve A. Parasiticus küf türleri tarafından üretilen toksik metobolitlerdir.

Insanda hastalıklara sebep olan mikotoksinler nelerdir?

Mikotoksinler; Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Alternaria ve Claviceps gibi mantar (küf) cinslerinin sekonder metabolizması sonucu oluşan, düşük molekül ağırlıklı, çok çeşitli kimyasal yapıya sahip doğal toksinlerdir. İnsan ve hayvan sağlığı üzerinde güçlü ve çeşitli toksik etkiler oluşturmaktadırlar (1).

Aflatoksin gözle görülür mü?

aflatoksinli incirler ayrılır. Karanlık oda şartlarında ultraviole ışık olmadan gözle ayırt etmek mümkün değildir.

Aflatoksin olduğu nasıl anlaşılır?

Aflatoksinler gözle tespit edilemezler. Sadece laboratuvarlarda analiz edilerek gıdaların aflatoksin içerip içermediği tespit edilebilmektedir. Bu nedenle özellikle belirtilen gıdalar alışveriş sırasında titizlikle seçilmelidirler. Aflatoksinler genel olarak karaciğere zarar verirler.

Aşağıdakilerden hangisi mikotoksin dir?

Mikotoksinler; Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Alternaria ve Claviceps gibi mantar (küf) cinslerinin sekonder metabolizması sonucu oluşan, düşük molekül ağırlıklı, çok çeşitli kimyasal yapıya sahip doğal toksinlerdir. İnsan ve hayvan sağlığı üzerinde güçlü ve çeşitli toksik etkiler oluşturmaktadırlar (1).

Mikotoksikozun sebebi nedir?

Mikotoksikozis, mantarların gelişimi sırasında ürettiği toksik kimyasal maddeler nedeniyle şekillenen zehirlenme olarak tanımlanır. Kanatlı üretiminde canlı ağırlık artışı, beslenme, pigmentasyon, yumurta üretimi ve reprodüktif performansta problemler oluşturur.

Afro Toksin nedir?

Yiyeceklerde rutubetin artmasına ve sıcaklığa bağlı olarak, mantar türleri hızla üreyerek küf zehiri denilen zararlı bir toksin (zehir) üretirler. Bunların en önemlisi “Aflatoksin”dir. Aflatoksinler, kuvvetli zehir ve kanserojen maddelerdir.

Aflatoksin B1 DNA da ne yapar?

aflatoksin b1, dna sentezi sırasında guanin ile birleşerek guanin'in yapısını bozar ve replikasyon sırasında mutasyonlara sebebiyet vererek kanserojen etki gösterir.