Hilye nedir örneği?

İçindekiler:

  1. Hilye nedir örneği?
  2. Hilye-i şerif ne demek?
  3. Hadis Hilye nedir?
  4. Peygamber Efendimizin fiziksel özelliklerinin anlatıldığı hadislere ne denir?

Hilye nedir örneği?

Hılye: Hz. Muhammed'in görünüşünü anlatan manzum ya da mensur yapıtlara hilye denir. Hılyelerde peygamberin yüzü, gözü, boyu bosu, yürüyüşü, hareketleri ayn ayn tasvir edilir. Hılye sözcüğü Arapçada “süs, bezek, cevher” anlamına gelir.

Hilye-i şerif ne demek?

Osmanlı kültüründe Hz. Muhammed'in vasıflarını tasvir eden, bu vasıflardan bahseden kitap ve levhaları ifade etmek için Hilye-i Şerif kullanılmıştır. ... Sözlükte “süs, ziynet, kolye” gibi mânalara gelen hilye mecazen “yaratılış, sûret ve güzel vasıflar” demektir.

Hadis Hilye nedir?

Sözlükte "süs, ziynet, kolye" gibi mânalara gelen hilye mecazen "yaratılış, sûret ve güzel vasıflar" demektir. ... Peygamber'in hilyesi hakkındaki rivayetler hadis kitaplarında "Ṣıfâtü'n-nebî" ve "Feżâʾil" gibi başlıklar altında verilmiştir.

Peygamber Efendimizin fiziksel özelliklerinin anlatıldığı hadislere ne denir?

Divan edebiyatının yaygın türlerinden biri olan Hilye, peygamber efendimizin fiziki özelliklerinin anlatıldığı manzum veya mensur eserlerdir. Kelime anlamı olarak süs, zînet, cevher, güzel sıfatlar, güzel yüz anlamlarına gelen hilye Hz. Muhammed'in mubârek vasıflarını anlatan manzum veya mensur eserdir.