İyot diyetinde neler yenilir?

İçindekiler:

  1. İyot diyetinde neler yenilir?
  2. Atom diyetinde neler yenmez?
  3. Patateste iyot var mi?
  4. Günlük iyot ihtiyacı ne kadardır?
  5. Hangi meyvelerde iyot var?
  6. Günlük iyot ihtiyacı nasıl karşılanır?
  7. Guatr hastalığı olan insan ne yememeli?

İyot diyetinde neler yenilir?

Yenmesi uygun besinler:
  • Taze olmak şartı ile dana, hindi, tavuk ve koyun eti.
  • Yumurtanın beyazı
  • Tatlı su balıkları
  • Taze meyve ve meyve suları
  • Sebze yağları ve sıvı yağlar.
  • Kahve, çay gibi içecekler.
  • İyotsuz tuz.
  • Fesleğen, kekik, koruyucu madde ve tuz içermeyen baharatlar.
Daha fazla öğe...

Atom diyetinde neler yenmez?

Yumurta beyazı ve bitter çikolata yasaklı değildir. Süt içermeyen alkollü içecekler ve taze meyve suları, serbesttir. Fırın ve pasta ürünleri, sıklıkla iyotlu tuz ve süt ürünleri içermektedir. Diyet süresince imkanınız varsa evde iyotsuz tuz ile ekmek yapmanızı veya dışarıdan tuzsuz ekmek almanızı öneririz.

Patateste iyot var mi?

İyot besinleri arasında patateste yerini alıyor. Vitamin ve potasyum kaynağı olan patates özellikle kabuklarıyla tüketildiği zaman iyot açısından fayda sağlayan bir besindir. Özellikle fırınlanmış patates iyot alımı için tercih edilmesi gereken besin tüketim şeklidir.

Günlük iyot ihtiyacı ne kadardır?

Normal erişkin insanın günlük iyot ihtiyacı 100-150 µg'dır. Gebelik ve emzirme dönemlerinde ise ihtiyaç artmaktadır, 200-300 µg/gün iyot alımı olmalıdır.

Hangi meyvelerde iyot var?

4) Meyve ve Sebzeler Meyve kategorisinin başında çilek ve muz gösterilmektedir. Sebzeler arasında ıspanak, pazı, kabak, soya fasulyesi, şalgam, kuru fasulye, patates ve sarımsağın iyot oranının yüksek olduğu bilinmektedir.

Günlük iyot ihtiyacı nasıl karşılanır?

Sebzeler: Şalgam, pazı, kabak, kuru fasulye, sarımsak, ıspanak ve soya fasulyesi iyot içeren sebzelerden bazılarıdır. Süt, Peynir ve Yoğurt: İyot açısından zengin bir içeriğe sahip bu gıdalar takviye olacaktır. 1 bardak süt günlük, % 40, 1 kase yoğurt günlük, % 60'lık kısmını karşılar.

Guatr hastalığı olan insan ne yememeli?

Yeşil yapraklı sebzeler, renkli sebzeler ve meyveler, çok iyi birer mineral, vitamin, antioksidan ve lif kaynağıdırlar. Ancak lahana, ıspanak, brokoli, soya fasulyesi, turp, tatlı patates, şeftali, avokado gibi gıdalardan uzak durmak gerekli çünkü bunlar tiroid hormonlarını azaltırlar.