Vatandaşlık nasıl iptal edilir?

İçindekiler:

  1. Vatandaşlık nasıl iptal edilir?
  2. Vatandaşlıktan çıkarma işlemini kim yapar?
  3. Vatandaşlık neden iptal olur?
  4. TC Devleti vatandaşlığı nasıl kaybedilir?
  5. Vatandaşlıktan çıkarma nasıl olur?
  6. Verilen vatandaşlık iptal edilebilir mi?
  7. Vatandaşlık geri alınır mı?
  8. Vatandaşlıktan çıkmak ne demek?
  9. Türkiyede vatandaşlık nasıl alınır?
  10. Verilen vatandaşlık geri alınır mı?

Vatandaşlık nasıl iptal edilir?

MADDE 31 – (1) Türk vatandaşlığını kazanma kararı; ilgilinin yalan beyanı veya vatandaşlığı kazanmaya esas teşkil eden önemli hususları gizlemesi sonucunda vuku bulmuş ise kararı veren makam tarafından iptal edilir.

Vatandaşlıktan çıkarma işlemini kim yapar?

Türk Vatandaşlık Kanunundaki Mevcut Durum Bu işlemler İçişleri Bakanlığının (Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü) teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile tesis edilir. Bir başka deyişle, vatandaşlıktan çıkarma kararları bir “idari işlem”dir ve yargı denetimine tabidir; iptal davasına konu olabilir.

Vatandaşlık neden iptal olur?

Kanunun 31. maddesine göre Türk vatandaşlığını kazanma kararı, ilgilinin yalan beyanı ya da vatandaşlığı kazanmaya esas teşkil eden önemli hususları gizlemesi sonucunda vuku bulmuş ise kararı veren makam tarafından iptal edilir.

TC Devleti vatandaşlığı nasıl kaybedilir?

Türk vatandaşlığının kaybı konusuna 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu 23 ve devamı maddelerinde yer verilmiştir. Buna göre Türk vatandaşlığı, yetkili makam kararı ya da seçme hakkının kullanılması ile kaybedilir.

Vatandaşlıktan çıkarma nasıl olur?

Türk Ceza Kanunu'na göre devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, anayasayı ihlal, cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı ve silahlı örgüt kurma gibi suçlar gerekli makam talep ettiğinde vatandaşlıktan çıkarılmayla sonuçlanabilir.

Verilen vatandaşlık iptal edilebilir mi?

Kanuna göre Türk vatandaşlığını kazanma kararı, Türk vatandaşlığını kazanan kişinin yalan beyanı ya da Türk vatandaşlığını kazanmaya esas teşkil eden önemli hususları gizlemesi sonucu gerçekleşmiş ise, kararı veren makam tarafından iptal edilir.

Vatandaşlık geri alınır mı?

Madde uyarınca “Türk vatandaşlığının kazanılması veya kaybına ilişkin kararların, hukukî şartlar oluşmadan veya mükerrer olarak verildiği sonradan anlaşıldığı takdirde geri alınacağı” belirtil- miştir.

Vatandaşlıktan çıkmak ne demek?

türkiye hukukuna göre, "izin alınarak" gerçekleştirildiği takdirde vatandaşlığın hemen her türlü hakkının devamına imkân tanıyan hal. ... (bu imkân, avrupalı türkler'in yaşadıkları ülkelerin vatandaşlığını, çifte vatandaşlığa izin vermeyenlerde bile kazanabilmelerini sağlamak için tanınmıştır.

Türkiyede vatandaşlık nasıl alınır?

TÜRK VATANDAŞI OLMAK İÇİN NEREYE MÜRACAAT EDİLMELİDİR? Vatandaşlığımızı kazanılması için yurt içinde İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine ve istisnai olarak İçişleri Bakanlığına, yurt dışında ise temsilciliklerimize müracaat edilmelidir. Bizzat veya özel vekaletname ile bu işlemler başlatılır.

Verilen vatandaşlık geri alınır mı?

Madde uyarınca “Türk vatandaşlığının kazanılması veya kaybına ilişkin kararların, hukukî şartlar oluşmadan veya mükerrer olarak verildiği sonradan anlaşıldığı takdirde geri alınacağı” belirtil- miştir.