Karsinom metastazı ne demek?

İçindekiler:

  1. Karsinom metastazı ne demek?
  2. Karsinom tümör nedir?
  3. Karsinom grade ne demek?
  4. Ürotelyal karsinom ne demek?
  5. Low grade displazi ne demek?
  6. Papiller ürotelyal karsinom ne demek?

Karsinom metastazı ne demek?

Metastaz, kanserli hücrelerin kanserin başladığı yerden vücudun başka bir bölgesine yayılmasıdır. Bu kötü huylu hücreler normal hücrelerin aksine vücutta bulundukları alanın dışına çıkma eğilimindedir. Neredeyse tüm kanser türleri lokal olarak komşu doku ve organlarında metastaz yapabilir.

Karsinom tümör nedir?

Karsinomlar, tüm kanserlerin €-90'ını oluşturan en yaygın kanser tipidir. Bu kanserler epitel hücreleri olarak adlandırılan hücrelerde ortaya çıkar.

Karsinom grade ne demek?

Grade; derece. Kanser patolojisinde, tümör dokusunun malignite derecesi ve farklılaşmasının sınıflandırılmasıdır. Örneğin, iyi, orta veya kötü derecede diferansiyasyon veya anaplastik (farklılaşmamış, andiferansiye) tümörler. İyi diferansiye tümör hücreleri, köken aldığı hücrelere çok benzer.

Ürotelyal karsinom ne demek?

Ürotelyal karsinom: transizyonel hücreli karsinom olarak da bilinen Ürotelyal karsinom en yaygın mesane tümörü tipidir. Mesanenin içini kaplayan ürotelyal hücrelerde ortaya çıkar. Ürotelyal hücreler ayrıca, idrar yolunun diğer kısımlarında bulunmaktadır.

Low grade displazi ne demek?

Düşük dereceli displazide, mimari değişiklikler nispeten hafiftir ve glandüler kalabalık ve kargaşa, hafif glandüler dallanma ve nadir glandüler tomurcuklanma ile karakterizedir. Çekirdekler, hafif ila orta derecede mitotik aktivite gösteren hiperkromazi ve uzama gösterir, tabanda bulunur ve nükleer polariteyi korur.

Papiller ürotelyal karsinom ne demek?

Papiller Ürotelyal Karsinom Mesanenin yalnızca iç bölgesinde yayılım gösteren bu tümörler ürotelyal hücrelerde ortaya çıkar. Kanserli hücreler genellikle mesane içinde kalsa da bazı durumlarda metastaz yapabilir.