İçindekiler:
- Feminist kişilik ne demek?
- Devlet feminizmi ne demek?
- Feminist yaklasimlar nelerdir?
- Feminist kuramlar nedir?
- Feminist yaklaşım kabulleri nelerdir?
Feminist kişilik ne demek?
Feminizmi genel olarak kadın-erkek ayrımcılığına karşı çıkarak, cinsiyetler arasında ekonomik, siyasal ve toplumsal eşitliği savunan görüş olarak tanımlayabiliriz. Temel amacı kadın özgürlüğü ve kadının toplumdaki yeri konusunda gerçek bir eşitlik durumunun sağlanmasıdır.
Devlet feminizmi ne demek?
Tanzimat ve II. Meşrutiyet dönemlerindeki bu pozitif duruş Cumhuriyetin erken döneminde de devam ettirilmek istenmesine rağmen, iktidarın kontrolü altında kadınların statü ve haklarını geliştirmek amacıyla yapılan faaliyetlerle bağlantılı olarak bir tür “
devlet feminizmi” doğmuştur.
Feminist yaklasimlar nelerdir?
Bu farklı
yaklaşımların belli başlıcaları liberal
feminizm, anarşist
feminizm, Marksist
feminizm, radikal
feminizm, sosyalist
feminizm, varoluşçu
feminizm, post-kolonyal
feminizm, inşacı
feminizm, yapısalcı ve post-yapısalcı
feminizm,
feminist duruş
yaklaşımı, modern ve post-modern feminizmdir.
Feminist kuramlar nedir?
FEMİNİZM KURAMLARI Feminizm, kadınların toplumsal yaşamdaki ikincil, eşitsiz ve ezilme deneyimlerini inceleyen, neden ezildiklerini ortaya koyan kuramsal bir yaklaşım ve kadınların özgürleşme mücadelesinin politik bir hareketidir.
Feminist yaklaşım kabulleri nelerdir?
Genel bakış
Feminizm, bir teori olduğu gibi aynı zamanda da "hak eşitliği, insanlık şerefi ve kadınlara karar verme özgürlüğü" amaçlarıyla, politik bir harekettir.
Feminizm, kadınlara cinsiyet hiyerarşisi baskısının sona ermesi ve toplumsal cinsiyet tutumlarının aynı değerde olması için toplumun değişimini amaçlar.