Teke zortlatması hangi şehre aittir?

İçindekiler:

  1. Teke zortlatması hangi şehre aittir?
  2. Teke hangi bölgelerde oynanır?
  3. Teke oyunu nedir kısaca?
  4. Isparta nın yöresel kıyafetleri nelerdir?
  5. Teke zortlatması oyunu hangi yöreye ait?
  6. Zeybek oyununda hangi kıyafetler giyilir?
  7. Kaşık oyununda giyilen kıyafetler nelerdir?
  8. Halay hangi ilde oynanır?
  9. Burdur yöresi halk oyunları nelerdir?
  10. Teke nasıl bir hayvandır?

Teke zortlatması hangi şehre aittir?

Teke Zortlatması – Batı Akdeniz Bölgesi Tekenin kızıştığı dönemlerde sergilediği hareketlerden esinlenilerek ortaya konan bu oyunun yelleme ve hoplatma olmak üzere 2 farklı kısımdan oluştuğu söylenebilir. Teke Zortlatması; Burdur, Isparta, Antalya ve Fethiye'de yaygın bir şekilde icra edilmektedir.

Teke hangi bölgelerde oynanır?

Teke zortlatması, Burdur, Isparta, Antalya ve çevresinde yaygın bir halk ezgisi ve bu ezgi eşliğinde oynanan zeybek türü halk oyunu. Teke oyunları, genel olarak Teke Türkmenlerinin oynadığı halk oyunları.

Teke oyunu nedir kısaca?

Teke zortlatması, (Değişmeli Oyun olarak da bilinir), Burdur, Isparta, Antalya, Denizli ve Fethiye çevresinde yaygın halk ezgisi ve bu ezgi eşiliğinde oynanan zeybek türü halk oyunu. ... Oyun, yelleme ve hoplatma olmak üzere iki bölümdür. Yelleme çeşitli el ve kol figürleriyle, çökmelerle yapılır.

Isparta nın yöresel kıyafetleri nelerdir?

Şalvarı andıran geniş ve paçalı sıkmaçlı don, çit ya da basmadan entari, kara üstüne ak yazma, mintan (köynek), yün çorap ve kara lastik günümüzde de görülebilen kadın giyimlerindendir.

Teke zortlatması oyunu hangi yöreye ait?

Teke Zortlatması: Oyundan önce, guval ya da gurbet havası denen uzun hava söylenir. Isparta yörüklerinde guval olarak garip, kerem, afşar ve ninniler okunur. Çok devinimli olan bu oyunlar, sipsi eşliğinde oynanır, çoğu kez sözlüdür.

Zeybek oyununda hangi kıyafetler giyilir?

Yemeni / Çarık: Zeybekler ayaklarına altı kalın köseleden, üst yanı deriden, burnu hafif kalkık, yemeni veya kalın gönden yapılan çarık giyerlerdi. Son zamanlarda halk oyunları kıyafetlerinde körüklü çizme giyilmeye başlanmıştır.

Kaşık oyununda giyilen kıyafetler nelerdir?

Kız Ve Erkek Olarak İki Dalda Üretim Yapılmaktadır. Bayan Kostümü İçerisndeki Kumaşlar Üç Etekte Pamuklu Mecidiyeden Üretilip,GÖmleği Şile Bezi,Yöresel Kuşağının Kumaşı Yün Ve Dokumadır. Cepkenin Kumaşı Kadife Saten Alıcının İsteği Üzerine Değiştirilebilir.

Halay hangi ilde oynanır?

Halay, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Orta Karadeniz ve Çukurova bölgesinde oynanan halk oyunlarının genel ismidir.

Burdur yöresi halk oyunları nelerdir?

Burdur yöresinde oynanan en belirgin halk oyunları olan; Alyazma zeybeği, Serenler zeybeği, Avşar zeybeği, Gabardıç, kadın zeybeği, top şeker, sürütmeli kadın oyunu, çek deveci, kırık oyun ve teke zortlatması ise araştırmanın örneklemidir.

Teke nasıl bir hayvandır?

Keçilerin yavrusuna oğlak, erkeğine teke, bir yaşındaki erkek ve dişisine ise çepiş denmektedir. Oğlak, yavru anlamına gelen Eski Türkçe oġul sözcüğünden +Ak ekiyle türetilmiştir ve teke kelimesinin kökenleri de Eski Türkçeye dayanmaktadır.