Kayada çarpı işareti ne anlama gelir?

İçindekiler:

  1. Kayada çarpı işareti ne anlama gelir?
  2. Taşta oyuk ne anlama gelir?
  3. Kayada 5 oyma ne anlama gelir?
  4. Murç izi ne anlama gelir?
  5. Istavroz işareti define ne anlama gelir?
  6. Çoklu oyma işareti ne anlama gelir?
  7. Kanallı oyma nedir?
  8. Definede kare ne demek?

Kayada çarpı işareti ne anlama gelir?

x işaretinin istavroz formu en çok bu dönemlerde görülmüştür. ve genel kanıya göre 7 cm den küçük olanlar mahzen ve mağara girişlerini temsil etmektedir. bunun yanı sıra küçük olan x'ler tek mezarları ( tabiri caizse gariban mezarlarını) temsil etmektedir.

Taşta oyuk ne anlama gelir?

Eğer taş dik şekilde ve büyük ise mezar anlamındadır. Eğer delik kaya üzerine oyuk ve küçük çaplı ise define işaretidir.

Kayada 5 oyma ne anlama gelir?

5: Kare-Dikdörtgen oyma ile yuvarlak oymalar bir arada ise “Yuvarlak sayısı kadar mezar kare veya dikdörtgen ile işaret edilen oda içerisindedir.” tarzında bir görüşte yaygındır. Bu arada kare veya dikdörtgen oyma duvarda ve karşıda büyük kayada (karşıda) ayrıca sıralı ise Lidya mezarlığına işaret olarak bilinir.

Murç izi ne anlama gelir?

Murç izleri her kayada rastlanabilir işarettir. yuvarlak oyma yanında varsa bu mezarın varlığını simgeler bazende ölü gömme geleneklerinde olduğu gibi kaya murçlama bir gelenek haline gelmiştir gerçekte her hangi bi anlamı yoktur sadece sanatsal işlem olarak yorumlanabilir.

Istavroz işareti define ne anlama gelir?

Istavroz, kökü Yunanca'dan gelen ve haç anlamında kullanılan kelimedir. Hristiyanlar`ın elleriyle haç işareti yapmalarına da istavroz çıkartma denir. İstavroz; Baba, Oğul ve Kutsal Ruh'u temsil etmektedir.

Çoklu oyma işareti ne anlama gelir?

Murç şeklinde tasarlanmış çoklu oymalar, aile mezarı yada mezarlık alanı olduğunu anlatabilir. Bu tür aile mezarı olan yerler genelde tılsımlı olur, Yuvarlak oyma yanında karışık kanal, istavroz, yılan, balık ve haç varsa buranın tılsımlı olduğunu anlamış oluruz.

Kanallı oyma nedir?

Mezar kutsanırken oymaya şifalı su dökülür bu su oymaya bağlı kanal yoluyla mezara doğru akıp gitmesi amaçlanmaktadır. Kanallı oymalarda mezar kanalın hemen bittiği yerde olabilir, bazen karşıya doğru belirli mesafededir, bazende kanal ölçülür 1 cm si 70 cm olarak hesaplanıp karşı istikamete doğru gidilir.

Definede kare ne demek?

Oyma kareler genelde çevreye hakim yerlerde olur. O civarın kaya mezarlığı bölgesi olduğuna işaret eder. İşaretin karşısında sıra kayalık olması gerekir. ... Bu arada kare veya dikdörtgen oyma duvarda ve karşıda büyük kayada (karşıda) ayrıca sıralı ise Lidya mezarlığına işaret olarak bilinir.