Süne mücadelesi ne zaman başlar?

İçindekiler:

  1. Süne mücadelesi ne zaman başlar?
  2. Süne yılda kaç döl veriri?
  3. Süne böceği zararlı mı?
  4. Süne kışı hangi dönemde geçirir?
  5. Süne zararlısı ne demek?
  6. Süne buğdaya nasıl zarar verir?
  7. Süne yumurtadan kaç günde çıkar?
  8. Süne nasıl bir böcektir?
  9. Süne neye zarar verir?
  10. Süne kışı nerede geçirir?
  11. Süne nasıl zarar verir?
  12. Buğdaya ne zarar verir?
  13. Süne hangi bitkilere zarar verir?
  14. Kımıl neye zarar veren bir böcektir?
  15. Kımıl böceği insana zarar verir mi?
  16. Buğdaya hangi ilaç kullanılır?
  17. Buğday dondan etkilenir mi?
  18. Kımıl hangi bitkilerde zarar yapar?
  19. Kımıl uçar mı?
  20. Buğdaya ilac ne zaman atılır?

Süne mücadelesi ne zaman başlar?

Süne mücadelesine 2. dönem nimfler görüldüğünde başlanması ve 4. dönem nimfler görülünceye kadar devam edilmesi mücadele zamanı yönünden temel kriterdir. Bu süre yaklaşık 15 gündür. Ancak belirlenen bu süre içerisinde bitirilemediği takdirde 4. ve 5. nimf dönemlerinde de mücadeleye devam edilebilir.

Süne yılda kaç döl veriri?

Nimfler ergine benzer ve kanatsızdır. Sünenin 5 nimf dönemi vardır (Şekil 70). Süne yılda bir döl verir.

Süne böceği zararlı mı?

Türkiye'nin hemen hemen her yerinde görülen, dönem dönem salgınlar yapabilen süne zararlısı, çiftçilerimizin yakından tanıdığı bir böcek. Bilimsel adı Eurygaster spp. olan süne böceği, özellikle tahıllara zarar vermesi ile tanınıyor.

Süne kışı hangi dönemde geçirir?

Tanımı ve Yaşayışı: Süne hububatın en önemli zararlısıdır. Kışı dağlarda değişik bitki örtüsü altında geçiren süneler, havaların ısınmaya başladığı Nisan sonu, Mayıs başlarında ovalara göç ederler.

Süne zararlısı ne demek?

(Eurygaster Spp.) Hububatın önemli zararlısıdır. Toprak rengi, bazen tam siyah, bazen kırmızımsı, bazen kirli beyaz bazen de bu renklerin karışımı alacalı desenli renktedir.

Süne buğdaya nasıl zarar verir?

Süne buğday tanesinde yaptığı zarar ile ürünün ekmeklik, makarnalık ve tohumluk kalitesini bozmaktadır. Sünenin beslenirken daneye bıraktığı yüksek proteolitik ve kısmen de amilolitik enzim etkisine sahip sindirim salgıları sonucu unun ekmeklik özellikleri kaybolmaktadır.

Süne yumurtadan kaç günde çıkar?

Dişi, yumurtalarını 12-14 adetlik muntazam ve 2-3 sıralı dizilerden oluşan yumurta paketi halinde bırakır. Yumurtalar açılmaya yakın çapa dönemine girerler ve bırakılan yumurtalar genelde 10-15 gün içinde açılırlar. Yumurtadan çıkan nimfler 5 dönem geçirerek yaklaşık 30 gün içerisinde ergin olurlar.

Süne nasıl bir böcektir?

Süne, yaklaşık 1 cm boyunda, toprak renginde, yassı vücutlu bir böcektir. Ülkemizin hemen her yerinde bulunur ve bazı yıllar önemli salgınlar yapar. Bilimsel ismi Eurygaster spp. Olan süne tahıllarımızın önemli bir zararlısıdır.

Süne neye zarar verir?

SÜNE ZARARI İlkbaharda hububat tarlalarına göç eden kışlamış süneler, kardeşlenme döneminde hububat saplarını emerek sararmalarına ve kurumalarına neden olur. Bu zarar şekline “Kurtboğazı” denilmektedir.

Süne kışı nerede geçirir?

Toprak rengi, bazen tam siyah, bazen kırmızımsı, bazen kirli beyaz bazen de bu renklerin karışımı alacalı desenli renktedir. Baş üstten bakıldığında üçgen şeklinde vücut yassıca oval dir. Süne yılda bir nesil verir. Kışı dağlarda Meşe, Geven, Kirpi Otu gibi bitkilerin altında geçirir.

Süne nasıl zarar verir?

Süne buğdayın farklı fenolojik dönemlerinde üç şekilde zararlı olmaktadır. ... Süt olum aşamasında süne tarafından emilerek zarar gören taneler tam olgunlaşmaz içleri boş cılız olur. Bu taneler değirmende kolayca ayrıldığından unun ekmeklik kalitesini bozmaz, ancak verim kaybına neden olurlar.

Buğdaya ne zarar verir?

“Süne, ülkemizde buğdayın en önemli zararlısı konumundadır. Süne, buğday tanesinde yaptığı zarar ile ürünün ekmeklik, makarnalık ve tohumluk kalitesini bozmaktadır. Bu gibi olumsuz etkileri önlemek için süne zararlısını iyi tanımak ve mücadele stratejilerini iyi bilmek önem kazanmaktadır.

Süne hangi bitkilere zarar verir?

Sünenin beslendiği bitkiler buğday, arpa, yulaf ile bunların yabani formları ve diğer bazı Buğdaygil türleridir. Zararlı, çavdarı arpaya tercih etmesine karşılık, çavdar ve yulafın ekiliş alanları Sünenin yaygın ve etkin olduğu yerlerde sınırlıdır.

Kımıl neye zarar veren bir böcektir?

Kımıl zararlıdır, diyalektiğe aykırıdır, akışa karşıdır, kendine de karşıdır, aslında hiçbir şeyin, hiç kimsenin yanında değildir. Neyin yanında ve neye karşı olduğunu da bilmez. Ayrık Otu, Kımıl Zararlısından daha yararlıdır!

Kımıl böceği insana zarar verir mi?

Kımıl (Aelia rostrata), insanlığın hububat tarımına başladığı ilk bilenemez çağlardan beri en büyük zararı buğday ve diğer hububat ekili tarlalarda var olan ürünler bağlamında insanlığın emeğine ve geleceğine zarar vererek varlığını sürdürebilen bir tür küçük zararlı böcektir.

Buğdaya hangi ilaç kullanılır?

Tohum uygulamasında buğday üreticilerinin %21.95'i yalnızca insektisit kullanırken, %25.20'si yalnızca fungisit, %21.14'ü ise insektisit ve fungisit kullanmaktadırlar.

Buğday dondan etkilenir mi?

Buğday çeşitlerinin soğuğa karşı dayanıklılığı birbirinden farksızdır. Soğuğa dayanıklılık bitki gelişme devresiyle ilgilidir. Ekim tarihinin, soğuğa direnç üzerinde etkili olduğu kesin olarak bilinmektedir. Erken ekilen buğdaylar aşırı gelişerek soğuğa daha duyarlı hale gelirler ve soğuktan daha fazla etkilenirler.

Kımıl hangi bitkilerde zarar yapar?

KIMIL ZARARI Başta buğday olmak üzere, tüm buğdaygiller konukçularıdır. İlkbaharda hububat tarlalarına göç eden kışlamış kımıllar, henüz kardeşlenme döneminde olan buğdayı kök boğazı üstünden emerek Kurtboğazı”(Göbek kuruması) zararı yapar. Bu şekilde zarar görmüş buğday başak bağlamaz.

Kımıl uçar mı?

Yaşayışı: Kımıl ergini yaz sonundan ilkbahara kadar geçn süreyi kışlak denilen dağ ve tepelerde, çam, meşe, geven, kirpi otu gibi bitkilerin dökülmüş yaprakları altında ve arasında geçirir. İlkbaharda ısınan hava ile birlikte kışlaklarından uçarak toplu halde ekili alanlara inerler.

Buğdaya ilac ne zaman atılır?

2,4 Amin ve MCPA grubu ilaçlar fazla soğuk, kapalı havalarda ve aşırı sıcakta uygulanırsa istenen faydalı etki olmayabilir. Bu nedenle buğday tarımında ilaçlama hava sıcaklığının 8–18 °C arasında olduğu, rüzgârsız ve yağışsız bir günde yapılmalıdır.