Ön çürük dişe ne yapılır?

İçindekiler:

  1. Ön çürük dişe ne yapılır?
  2. Ön diş çürüğü neden olur?
  3. Iki diş arası çürük neden olur?
  4. Çürük dişler için ne yapmalı?

Ön çürük dişe ne yapılır?

Diş çürüğü başlangıcı tespit edilen hastalarda çürüğün çok erken bir evrede olması halinde florür tedavisi ile diş minesi onarılabilir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda diş çürükleri tedavisi için en sık tercih edilen yöntem diş dolgularıdır.

Ön diş çürüğü neden olur?

Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına ve diş hekimlerinin kavite dedikleri oyuklara neden olmaktadırlar.

Iki diş arası çürük neden olur?

Ağızda doğal olarak bulunan bakteriler yediğiniz şekerler ile birleştiğinde asit oluşur. Bu asit, diş minesini demineralize etmeye başlar ve dişin zayıfladığını gösteren beyaz lekelere neden olur. Demineralizasyon diş minesinde geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir ve ardından diş çürüğü oluşabilir.

Çürük dişler için ne yapmalı?

Florür takviyesi sıvı, jel, köpük veya vernik formunda olabilir. Bu tedavi, çürük henüz oluşmadan yapıldığında dişi sağlığına kavuşturur. Çürüklerin ilerlemesi halinde ise çürüyen bölge alınarak dişin kalıbına göre dolgular yapılır.