Hacı Bayramı Veli tarikat döneminde mi?

İçindekiler:

  1. Hacı Bayramı Veli tarikat döneminde mi?
  2. Haci Bayram Veliyi kim yetiştirdi?
  3. Hacı Bayramı Veli hangi dönem?
  4. Seyyid Bayram Veli Kimdir?

Hacı Bayramı Veli tarikat döneminde mi?

Hacı Bayrâm-ı Velî'nin, şeyhi Hamîdüddin'in Aksaray'da vefatından sonra Ankara'ya dönüp irşad faaliyetine başladığı 815 (1412) yılını Bayramiyye'nin kuruluş tarihi olarak kabul etmek mümkündür. Bu tarihten itibaren II. Murad tarafından Edirne'ye çağırılmasına kadar geçen süre tarikatın kuruluş dönemi sayılabilir.

Haci Bayram Veliyi kim yetiştirdi?

Ankara'da Melike Hatun'un yaptırdığı Kara Medrese'de müderrislik (hocalık) yaparak öğrenci yetiştirmeye başladı. Kısa zamanda, halk arasında sevilip sayılan biri oldu. Ne var ki, ilimdeki bu üstünlüğüne karşın Müderris Numan'ın ruhunda bir sıkıntı vardı.

Hacı Bayramı Veli hangi dönem?

Doğum ismi, Numan bin Ahmed, lakabı "Hacı Bayram"dır. 13) tarihinde Ankara'nın Çubuk Çayı üzerinde Zülfadl (Sol-fasol) köyünde doğdu. Hacı Bayram-ı Veli, 14. ve 15. yüzyıllarda Anadolu'da yetişti. Eserlerini Türkçe olarak yazarak Türkçe kulanımını Anadolu'da önemli şekilde etkiledi.

Seyyid Bayram Veli Kimdir?

Anadolu'nun asıl ve ulvi mimarları olan Ahmet Yesevi dervişlerinden, Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli gibi bu şirin kasabanın kurucusu da Seyyid Bayram-ı Velidir. O dönemin önemli ilim merkezlerinden olan Horasan'dan, Anadolu'ya islamı irşat ve imara açmak için göç etmiştir.