Odontoid kırığı nedir?

İçindekiler:

  1. Odontoid kırığı nedir?
  2. OS Odontoideum nedir?
  3. Fleksiyon distraksiyon nedir?
  4. Spinal Travma ne?
  5. Vertebra kırığı nasıl iyileşir?
  6. Servikal travmalarda en sık görülen kırık hangi bölümdür?
  7. Spinal yaralanmalar nelerdir?
  8. Vertebra kırığı ne kadar sürede iyileşir?
  9. Anatomide rotasyon ne demek?

Odontoid kırığı nedir?

Odontoid kırıklar, sıklıkla omurganın fleksiyon ve ekstansiyon yönündeki kuvvetlerin ön planda olduğu yaralanmalarda oluşmaktadır (8). Odontoid kırıklarının, genellikle multi travmalı hastalarda görülmesi nedeniyle, diğer organ yaralanmalarının ön planda olduğu durumlarda ilk değerlendirme esnasında gözden kaçabilir.

OS Odontoideum nedir?

Os odontoideum sık görülmeyen bir kranioservikal bileşke anomalisi olup aksis korpusu ile devamlılığı olmayan düzgün sınırlı ossikülumun normal odontoid proçesin yerini almasıyla karakterizedir. Konjenital ve akkiz nedenlerle ortaya çıkabilen bu durum myelopati ve atlantoaksiyel instabilite nedeni olabilir.

Fleksiyon distraksiyon nedir?

3. Seat-Belt (Emniyet kemeri) tipi kırıklar: Bu tip kırıklara fleksiyon-distraksiyon kırıkları da denir. Vertebra kırıklarının %5'i bu tiptir. Omurganın ön kısmında hiperfleksiyon ile beraber, arkadaki elemanlarda distraksiyon sonucunda oluşur.

Spinal Travma ne?

Nöral dokuda oluşan patolojik değişikliklerin önemli bir kısmının yaralanmadan tedaviye dek geçen sürede ve özellikle instabiliteye bağlı olarak ortaya çıkması, bu dönemde hareketli olan omurganın immobilizasyonunun ne derece önemli olduğunu göstermektedir.

Vertebra kırığı nasıl iyileşir?

Omurga kırığı tedavisinde konservatif ve cerrahi yöntemler kullanılabilir. Hastada felce doğru gidebilen nörolojik kayıp, omurilik üzerine bası veya kırık bölgesinde belirgin kamburluk yapan açılanma varsa cerrahi müdahale kaçınılmaz olur.

Servikal travmalarda en sık görülen kırık hangi bölümdür?

En sık görülen odontoid kırığıdır (%64). Tip IIA (Hadley ve Sonntag) odontoidin kaidesinde kırık parçaları vardır. Oldukça instabil ve önemli ligament zedelenmesi ile birliktedir.

Spinal yaralanmalar nelerdir?

Spinal Cord, omurilik adı verilen yapıdır. Spinal Cord yaralanmaları omuriliğin herhangi bir travmaya bağlı olarak zedelenmesi sonucu oluşur. Halk arasında omurilik felci olarak da bilinmektedir. Bu hastalığa neden olacak çeşitli etkenler olabilir.

Vertebra kırığı ne kadar sürede iyileşir?

Kompresyon veya basit patlama tarzı kırıklarda toparlanma süreci 8-12 hafta olur iken, felç benzeri bir durum varsa iyileşme süreci yıllar alabilmektedir. Bu süre içerisinde hastanın çok iyi bir fizik tedavi süreci geçirmesi gerekir.

Anatomide rotasyon ne demek?

Rotasyon (Rotation): Bir uzvun veya vücut kısmının uzun eksen boyunca dönmesi anlamında kullanılan bir terimdir. İçe dönme hareketine iç rotasyon. Dışa dönme hareketine ise dış rotasyon denir. Bu hareketlere önkolda özel olarak pronasyon ve supinasyon ismi verilir.