Karadenizin yöresel kıyafetleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Karadenizin yöresel kıyafetleri nelerdir?
  2. Rize'nin yöresel kıyafetleri nelerdir?
  3. Karadeniz Şalına ne denir?
  4. Izmir'in yöresel kıyafeti nedir?
  5. Trabzon Keşanı nedir?
  6. Karadenizliler nasıl giyinir?

Karadenizin yöresel kıyafetleri nelerdir?

Erkeklerin Geleneksel Kıyafetleri: Kukula, göynek, yelek, ceket (cepken), gömlek, pantolon, çorap ve çizmeden oluşur. Kırsal kesimde yaşayan Rize erkeğinin kıyafetleri ise; kudi (başlık), göynek, diplik, mintan, çıkvar, çuha, yelek, pantolon veya zıpka, gümüşlük, kuşak, çorap, ayakkabı ve zangaldan oluşur.

Rize'nin yöresel kıyafetleri nelerdir?

Kırsal kesimde yaşayan Rize erkeği ise; kudi (başlık), içdonu, göynek, dip- lik, mintan, çıkvar, çuha, yelek, pantolon veya zıpka, gümüşlük, kuşak, çorap, ayakkabı ve zangaldan oluşur. Kadın giysileri ise; Rize merkezde, tülbent-çember, makaslı, içdonu, elbise, etek, bluz, dolaylık, çorap ve ayakkabıdan müteşekkildir.

Karadeniz Şalına ne denir?

Zipka veya zıpka Osmanlı döneminde, Karadeniz sahil halkı ve doğuya gidildikçe artan bir yoğunlukla sahilin gerisindeki dağlı köylüler tarafından giyilen siyah (nadiren gri) renkli, ağ arası körüklü, paçaları dar, iç donu üzerine giyilen ve içdonu gibi uçkurla bele bağlanılan bir tür şalvarın adıdır.

Izmir'in yöresel kıyafeti nedir?

Açıklama: Zeybek kıyafetleri yöreden yöreye olduğu gibi zeybekten zeybeğe farklılık gösterse de genel olarak şu bölümlerden oluşur: Başlık: Başta çuha kumaştan fes veya keçe külah bulunur. Bunun üzerine iğne oyası işlemeli yemeni veya kefiye sarılır.

Trabzon Keşanı nedir?

Trabzon'un bazı ilçelerinde kadınların örtünme amacıyla kullandığı sarı, kırmızı, siyah ve beyaz renklerin hakim olduğu Keşan bezi, 500 yıldır kadınlar tarafından pamuk ipliklerinin bir haftayı aşan boyama ve çözgü işlemlerinin ardından el yapımı tezgahlarda ilmek ilmek dokunuyor.

Karadenizliler nasıl giyinir?

Karadeniz insanının geleneksel giyim kuşamında Trabzon etkisi belirgindir. Daha çok içlik "fanile" gibi iç giysilerde kullanılan "Rize bezi" ve keten dokumaları yöreye özgüdür. ... Kadın giyiminde değişim çok kısıtlıdır. Çarşaf kalktıktan sonra aynı örtünme biçimi atkı yada peştemalle sürdürülmüştür.