İçindekiler:
- Down sendromu sonuclari nasil olmali?
- Down sendromu testi kaç olmalı?
- Down sendromu testleri nelerdir?
- Amniyosentez yaptırmak şart mı?
- Yeni doğan bebekte down sendromu nasıl anlaşılır?
Down sendromu sonuclari nasil olmali?
1:10 ila 1: 250 oranı, yüksek riskli ve pozitif olarak adlandırılır. 1: 1000 veya daha yüksek bir oran, düşük bir risk oluşturan negatif sonuca işaret eder. Nukal saydamlık değeri ise ikili tarama testi ile birleştirildiğinde doğruluk oranı 'e dek yükselir. 3,5 mm'den daha düşük NT değeri normal kabul edilir.
Down sendromu testi kaç olmalı?
Yaygın olarak kullanılan eşik
değer 1/270'dir. oranı W-67 olarak bildirilmiştir. Otuz-beş yaşın üzerindekilerde pozitiflik oranı da %'ye yaklaşmaktadır. Eşik değerin üzerindeki sonuçlarda
Down Sendromu riski 1/33-1/62 arasında değişmektedir(3).
Down sendromu testleri nelerdir?
Down Sendromu'nun ilk bulgusu, hamileliğin 11 ila 14'üncü haftaları arasında yapılacak ultrasonografi ve kan
testi ile görülebiliyor. Ultrasonografiyle fetusun boyu, ense saydamlığı ve bu safhada tanınabilecek diğer anomalilere bakılıyor. Anneni kanında ise PAPP-A ve bHCG adlı iki proteine de bakılıyor.
Amniyosentez yaptırmak şart mı?
Amniyosentez kromozom bozukluğu tanısının kesin olarak konulabilen, girişimsel bir testtir, ancak hiçbir zaman “anne adayına mutlaka yapılmalıdır” da denilemez. Bazı anne adayları kromozom hastalıklarına varlığında hamileliğine devam etme yönünde karar verebilir ve bu karara saygı gösterilmelidir.
Yeni doğan bebekte down sendromu nasıl anlaşılır?
Down sendromlu çocuklar, yukarı doğru çekik gözlere, düz bir yüz profiline ve dışarı taşan bir dil yapısına sahiptir. Hasta yeni doğan
bebekleri diğer
bebeklere oranla biraz daha küçük, kulakları küçük, başlarının arkası düz, burun kökü basık ve düz, ağızları küçük olduğu için de genellikle dilleri dışarıda olur.