Domates Cesitleri Nelerdir?

İçindekiler:

  1. Domates Cesitleri Nelerdir?
  2. Küçük domates adı nedir?
  3. Sanayilik domates çeşitleri nelerdir?
  4. Renkli domates olur mu?
  5. Domatesin eski adı nedir?
  6. Yumurta domates adı nedir?
  7. Oturak domates ne demek?
  8. Domates verimini artırmak için ne yapmalı?
  9. Domates ismi hangi dilden gelir?
  10. Sarı domates olur mu?
  11. Domates yurdumuza ne zaman geldi?
  12. Domatesin diğer adı nedir?

Domates Cesitleri Nelerdir?

7 popüler domates çeşidi ve yemeklerde kullanım alanları
  1. Çeri domates. Çeri domatesler yuvarlak, ısırabileceğiniz büyüklükte ve ısırdığınızda patlayacak kadar su içeren domates çeşididir. ...
  2. Üzüm domates. ...
  3. İtalyan erik domatesi (Roma domatesi) ...
  4. Biftek domates. ...
  5. Bahçe domatesi (Heirloom) ...
  6. Asma domates. ...
  7. Yeşil domates.

Küçük domates adı nedir?

Ekvator ve Peru'da yetişen yabani bir tür domates ile bahçe domatesinin hibritlenmesi (birleştirilmesi) sonucu üretilmiştir. Küçük boyutları ve kırmızı rengi ile kiraza benzetilen bu domates, İngilizce kiraz anlamına gelen 'cherry' kelimesinin Türkçe telaffuzu ile 'çeri' domatesi olarak bilinir, yani kiraz domatesidir.

Sanayilik domates çeşitleri nelerdir?

Sanayi tipi domatesler ise genellikle salça yapımına uygundur. Bunlar dışında bir de hibrid yani melez domatesler vardır. Adonis F1, Süper Red F1, Oturak Domates, Egemen F1, Cevahir F1, Beton F1 ve Yeşim F1 hibrid domates türlerinden kabul edilir.

Renkli domates olur mu?

Likopen kaynağı domates, türlü renkleri ve çeşitleri ile sebze reyonlarında yerini almaktadır. ... Genellikle kırmızı rengi ile bilinen domates, son yıllarda sarı bir renkte de yetiştirilmektedir.

Domatesin eski adı nedir?

Uzun zaman önce, pek çok Avrupalı için aşk elmasıydı, çünkü insanları romantik yaptığına inanılıyordu. Domates adı İspanyolca tomateden, gelmektedir, bu isim de Nahuatl dilinde tomatotldan alınmıştır.

Yumurta domates adı nedir?

heirloom thai pink egg tomato seeds - lycopersicon esculentum. Tayland tan benzersiz bir geleneksel domates. İnce kabuklu, sepet dolduran bol verimli, pembe kabuklu, yumurta şekilli bir domates çeşidi.

Oturak domates ne demek?

Oturak domatesi, çalı tipi bir domates türü. Yoğun yaprak oluşumu olduğundan bir salkımda 3-5 domates bulabiliyorsunuz. Meyveleri hafif yuvarlak ve parlak renkli.

Domates verimini artırmak için ne yapmalı?

Domates verimini arttırmak için gübreleme yapmak gerekli olmaktadır. Bununla birlikte iklim, toprak isteği, sıcaklık, toprak hazırlığı, sulama, çapalama ve bakım işlemleri de verimi arttıran diğer yöntemler olmaktadır.

Domates ismi hangi dilden gelir?

Yunanca sözcük Fransızca aynı anlama gelen tomate sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük İspanyolca aynı anlama gelen tomata sözcüğünden alıntıdır. İspanyolca sözcük Nahuatl (Aztek) dilinde tomatl "yumru" sözcüğünden alıntıdır.

Sarı domates olur mu?

Likopen kaynağı domates, türlü renkleri ve çeşitleri ile sebze reyonlarında yerini almaktadır. Kahvaltıların ve yemeklerin birer malzemesi olan domates, hem çiğ halde hem de pişmiş şekilde tüketilmektedir. ... Genellikle kırmızı rengi ile bilinen domates, son yıllarda sarı bir renkte de yetiştirilmektedir.

Domates yurdumuza ne zaman geldi?

Anadolu'da domates ile ilgili ilk kayıtlara 3. Ahmet döneminde Damat İbrahim Paşa'nın aylık olarak tuttuğu 1723 yılındaki masraf kayıtlarında rastlıyoruz. Domatesi Osmanlı'ya tanıtan ve tohumlarını ilk getiren Halep'te 1799-1825 yılları arasında İngiliz Konsolosu olan John Barker'di.

Domatesin diğer adı nedir?

Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü. Domatesin eş anlamlısı 'kızanak' sözcüğüdür.