Spinal kanal darlığı nedir?

İçindekiler:

  1. Spinal kanal darlığı nedir?
  2. Boyunda spinal kanal daralması nedir?
  3. Spinal kanal ne anlama geliyor?
  4. Dar kanal nasıl oluşur?
  5. Boyun kanal daralması ameliyatı ne kadar sürer?
  6. Spinal Stenoz kimlerde görülür?
  7. Kanal daralması iyileşir mi?
  8. Omurilik de daralma nedir?
  9. Omurilik daralmasının tedavisi var mıdır?

Spinal kanal darlığı nedir?

Omurilik bacaklara duyu ve kuvvet veren sinirleri taşır. Artrit (kıkırdak dokunun yok olması) sebebiyle omurgadaki faset eklemlerinin kemik ve bağları kalınlaşır spinal kanala baskı yapar. Bu değişiklikler lomber spinal kanalın daralmasına sebep olur ve bu duruma lomber dar kanal (spinal stenoz) denir.

Boyunda spinal kanal daralması nedir?

Omurlar arasındaki disk ve eklemlerde oluşan dejenerasyon nedeniyle daralma sinir köklerinin sıkışmasına neden olur. Buna servikal dar kanal denir. "Stenoz", daralma anlamında olup, "servikal stenoz" da boyun bölgesinde meydana gelen, omurilik ve sinir dallarının geçtiği boşluğun daralmasıdır.

Spinal kanal ne anlama geliyor?

Omurganın içinden omurga kanalı geçer – buna spinal kanal da denir. Omurga kanalı vücutta çok özel bir yere sahiptir ve çok önemlidir: Omurga kanalı omuriliğini ve buradan dağılan sinir köklerini korur.

Dar kanal nasıl oluşur?

Dar kanal nasıl oluşur? Omurga ve içindeki yapılar; yani disk, bağlar, kemik yapı, sinirler veya damarların normalden daha fazla genişlemesi ve kanala bası yapması sonucu diğer yapılara kalan alanın daralması ile oluşur.

Boyun kanal daralması ameliyatı ne kadar sürer?

Ancak her ameliyatta olduğu gibi, dar kanal cerrahisi sırasında ve sonrasında bazı sorunlar görülebilir. Dar kanal ameliyatları ortalama 1 ila 3 saat sürmekte olup uzun süre anestezi gerektirir. Cerrahi işlem sırasında kanama gelişebilir.

Spinal Stenoz kimlerde görülür?

Spinal stenoz, kimlerde ve nasıl görünür? Boyun bölgesinde görülebilmekle birlikte daha sık olarak bel bölgesinde 50 yaş üzerinde hastalarda görülür. Çeşitli hormonal, metabolik hastalıklar ve doğumsal omurga anomalisi olanlarda genç yaşlarda da görülebilir. Nadiren doğumsal olarak bu kanal dar olabilir.

Kanal daralması iyileşir mi?

Artık omurga kanal daralması tanısı netleştikten sonra uzman hekim tarafından öncelikle dar kanal ameliyatsız tedavi uygulanacaktır. Eğer hastanın hayat kalitesini etkileyecek kadar şikayetler söz konusuysa cerrahi tedaviye başvurulur. Ama öncelik olarak cerrahi olmayan tedavi yöntemleriyle iyileşme süreci başlatılır.

Omurilik de daralma nedir?

Bu bağ dokusu ilerleyen yaş veya kemik erimesine bağlı kireçlenmenin artması sonucu kalınlaşır ve sertleşir. Sertleşen ligmentum flavum omuriliği sıkıştırarak bası oluşturur. Bütün bu değişiklikler, bel bölgesindeki spinal kanalın daralmasına neden olur.Bu durum “spinal stenoz” ya da 'dar kanal' olarak adlandırılır.

Omurilik daralmasının tedavisi var mıdır?

Omurga kanal darlığı (Lomber Spinal Stenoz), omurilik çevresinde bulunan bağ ve kemik dokularının kireçlenmesi ve bunun sonucunda omuriliğe ve sinirlere baskı uygulamasıdır. Omurga kanal darlığı teşhisi konulan hastalarda cerrahi yöntemler ile tedavi planlaması uygulanmaktadır.