Göleviz yemeği nedir?

İçindekiler:

  1. Göleviz yemeği nedir?
  2. Göleviz nasıl yenir?
  3. Gölevez nedir nasıl yenir?
  4. Göleviz nedir ne işe yarar?
  5. Gölevez meyvesi nasıl yenir?
  6. Gölevez nerede kullanılır?
  7. Gölevez çiğ yenirse ne olur?
  8. Gölevez nedir nerede kullanılır?
  9. Gölevez nedir ne işe yarar?
  10. Gölevez ne kadar zamanda yetişir?
  11. Gölevez bitkisi nasıl bir şey?

Göleviz yemeği nedir?

Göleviz bazen zeytinyağlı, bazen kemikli kuzu etli ve farklı pişirme şekilleriyle de karşınıza çıkabilir. Gölevez veya kolakas, kolokas adı ile de duymuş olabilirsiniz. Görüntü olarak kerevize benziyor, lezzet olarak daha çok patatese yakın, ama kendine özgü bir dokusu ve lezzeti var.

Göleviz nasıl yenir?

Tuz ve yaklaşık 6 bardak su ilave edilerek etler yumuşayana kadar pişirilir. Etler yumuşadıktan sonra gölevizler, haşlanmış nohut ve limon suyu eklenerek normal ateşte pişmeye bırakılır. Gölevizler yumuşak bir kıvam aldıktan sonra yemek ocaktan alınır ve servisi yapılır. ( Geleneksel Alanya Yemeğidir.)

Gölevez nedir nasıl yenir?

Haşlanarak, kızartılarak, fırınlanarak kullanılabilen bitkiler, et, süt ve bakliyatlarla beraber sofraya gelebiliyor. Pişirilirken içine limon sıkılan gölevezler, Hindistan cevizi ile beraber de tüketilebiliyor.

Göleviz nedir ne işe yarar?

Kururtulup öğütülerek elde edilen unu; ekmek, pasta, mama ve makarnalarda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Yüzde 10 civarında müsilaj içerdiği için diyet ürünlerine katılmaktadır. Gölevez yaprakları sarma ve çorba olarak değerlendirilmektedir. Yumrulardan etli ve etsiz sebze yemekleri yapılabilmektedir.

Gölevez meyvesi nasıl yenir?

Gölevezin kanserojen maddeyi emme özelliği bulunmakta olup, çiğ yenmemesi gerekmektedir. Çiğken kalsiyum oksalat kristalleri içeren ve de keskin bir tadı olan kolokas, pişirilirken bamya gibi bir salgı salgılamaktadır. Bu salgının önlenmesi için üzerine limon sıkılarak pişirilmelidir.

Gölevez nerede kullanılır?

Tropik ve subtropik ülkelerde gölevez yumrusu; konserve, un, cips, şehriye ve dondurulmuş gıda olarak değerlendirilmektedir. Fırınlanarak ve haşlanarak mantı ve börek yapılıp Hindistan cevizi ile tüketilmektedir. Kurutulup öğütülmüş ince tozu; ekmek, pasta, mama ve makarnalarda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.

Gölevez çiğ yenirse ne olur?

Diğer adı 'Gölevez' olan Akdeniz sebze Gölevezin kanserojen maddeyi emme özelliği bulunmakta olup, çiğ yenmemesi gerekmektedir. Çiğken kalsiyum oksalat kristalleri içeren ve de keskin bir tadı olan kolokas, pişirilirken bamya gibi bir salgı salgılamaktadır.

Gölevez nedir nerede kullanılır?

Tropik ve subtropik ülkelerde gölevez yumrusu; konserve, un, cips, şehriye ve dondurulmuş gıda olarak değerlendirilmektedir. Fırınlanarak ve haşlanarak mantı ve börek yapılıp Hindistan cevizi ile tüketilmektedir. Kurutulup öğütülmüş ince tozu; ekmek, pasta, mama ve makarnalarda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.

Gölevez nedir ne işe yarar?

Gölevez Türkiye'de Kıbrıs patatesi olarak bilinen ve çoğunlukla yumrusu için yetiştirilen bir sebze. Kolay sindirilebilen bu bitki bünyesinde bol miktarda potasyum barındırıyor. ... Bitkinin vitamin ve mineralce zengin yaprakları ise çoğunlukla haşlanarak tüketiliyor.

Gölevez ne kadar zamanda yetişir?

Yavru yumrular 10–15 cm derine ve 60–70 cm aralıklarla ekilir. Boyları 1.5- 2 metreye kadar çıkar. Nisan ayında dikim yapılıp, 7-8 ay sonra aralık ayında hasat edilmeye başlanıp hasadı kış boyunca devametmektedir. Bitki, süs bitkisi olarak da kullanılmaktadır.

Gölevez bitkisi nasıl bir şey?

Gölevez Türkiye'de Kıbrıs patatesi olarak bilinen ve çoğunlukla yumrusu için yetiştirilen bir sebze. Kolay sindirilebilen bu bitki bünyesinde bol miktarda potasyum barındırıyor. Dünyada “kolokas” ve “taro” adlarıyla anılıyor ve birçok ülkede sevilerek tüketiliyor.