Abdominal muayene nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Abdominal muayene nasıl yapılır?
  2. Barsak sesleri nasıl değerlendirilir?
  3. Rektal Tuşede nelere bakılır?
  4. Sondla muayene nedir?
  5. Kalp tepe atımı nasıl bakılır?
  6. Kalın bağırsak nasıl boşaltım yapar?
  7. Rektal tuşe nedir hangi durumlarda yapilir?
  8. Rektal bölge neresi?
  9. Barsak sesleri nasıl olmalı?
  10. Retro Olfaksiyon nedir?
  11. Bidigital muayene nedir?
  12. Bimanuel muayene nedir nasıl yapılır?

Abdominal muayene nasıl yapılır?

Perküsyon için göğüs hizasında ortadan başlanarak kasıklara doğru ışınsal perküsyonlar yapılır. Timpanik sesin mat sese döndüğü noktalar tespit edilip buralara işaret konulur. Konulan işaretler sonucunda ortaya çıkan şekil yukarı bakıyorsa assitten, aşağı bakıyorsa karında herhangi bir kitleden şüphelenilir.

Barsak sesleri nasıl değerlendirilir?

BAĞIRSAK SESLERİ Bağırsak peristaltizmi sürerken bir steteskop yardımıyla karın duvarından bağırsakların dinlenmesidir. Karın 4 duvara ayrılarak bağırsak sesleri dinlenir. Dışkı tıkacı Konstipasyon ve diyare gibi bir problem yoksa bağırsak seslerinin dakikada 6-10 olması beklenir.

Rektal Tuşede nelere bakılır?

Rektal tuşe, özetle parmakla makattan muayene demek. Doktor, kayganlaştırılmış ve eldivenli işaret parmağını makattan içeri sokar. Rektumun son kısmı, anüs ile prostat bezini muayene eder. Bu hasta için belki sıkıntı verici bir muayenedir ama doktorlar özellikle ürologlar açısından olmazsa olmaz kabul edilir.

Sondla muayene nedir?

Bugün dişhekimliğinde kullanılan en önemli tanı tekniklerinden biri olan sondla muayene, bir enstrüman ile yapılan palpasyondur. Dişler, cariesleri ortaya çıkarmak için ve periodontal cep derinliğini ölçmek için (periodontal sond ile) sondla muayene edilir.

Kalp tepe atımı nasıl bakılır?

En az beş gün boyunca sabahları uyandığınızda, kalbinizin dakikadaki atım hızını sayın ve ortalamasını alın. Ortaya çıkan sayı, sizin dinlenik kalp atış hızınızdır. Eğer, bir dakika uzun geliyorsa, sadece 10 saniye boyunca nabzınızı sayın ve bulduğunuz rakamı 6 ile çarpın.

Kalın bağırsak nasıl boşaltım yapar?

Kalın bağırsak; ince bağırsak içerisinden kana geçmeyen, sindirilemeyen gıdalar ile madensel tuzlar, su, gıda atıkları, vitaminler ve safra sıvısının depolanmasını, burada oluşan atık maddelerin ise sindirim sisteminin son kısmı olan anüse iletilip anüsten dışkı yolu ile vücudun dışına atılmasını sağlamaktadır.

Rektal tuşe nedir hangi durumlarda yapilir?

Rektal tuşe, özetle parmakla makattan muayene demek. Doktor, kayganlaştırılmış ve eldivenli işaret parmağını makattan içeri sokar. Rektumun son kısmı, anüs ile prostat bezini muayene eder. Bu hasta için belki sıkıntı verici bir muayenedir ama doktorlar özellikle ürologlar açısından olmazsa olmaz kabul edilir.

Rektal bölge neresi?

Rektum, kolon yani kalın bağırsağı anüse bağlayan son kısımdır. Rektumun ana görevi vücuttan atılacak dışkıyı saklamaktır. Rektum kalın bağırsağın yaklaşık olarak son 12-15 cm'lik kısmıdır.

Barsak sesleri nasıl olmalı?

BAĞIRSAK SESLERİ Karın 4 duvara ayrılarak bağırsak sesleri dinlenir. Dışkı tıkacı Konstipasyon ve diyare gibi bir problem yoksa bağırsak seslerinin dakikada 6-10 olması beklenir. Karnın 4 kadranında da dakikada 6-10 kez ses duyulması sonucu hastanın bağırsak sesleri normal kabuledilir.

Retro Olfaksiyon nedir?

Aroma vericiyi, bir koku ve dolayısıyla bir tat veren maddelerin karışımı olarak tanımlayabiliriz. Aslında, tatma eylemi doğrudan koku alma duyumuzla ilgilidir. Buna «retronazal olfaksiyon » denir.

Bidigital muayene nedir?

Ek olarak yoğunluk (kıvam), muayene eden kişinin baş ve işaret parmakları arasında dokuyu sıkıştırması ile de değerlendirilir. Buna bidigital palpasyon denir. Bidigital palpasyonun yararlılığı, dudaklardaki, bukkal mukozadaki ve kulak helixlerindeki nodüllerin değerlendirilmesinde görülür.

Bimanuel muayene nedir nasıl yapılır?

Daha sonra hastalara “bimanuel muayene (tuşe)” dediğimiz jinekolojik muayeneleri yapılır. Bu muayene iki elle yapılır; birinci el hastanın kasık bölgesinde yukarıdan rahimi fikslerken, ikinci el vajina içinde rahim, yumurtalıklar ve tüpleri muayene eder.