Kristalüri ne demek?

İçindekiler:

  1. Kristalüri ne demek?
  2. Böbreklerde kristalleşme ne demek?
  3. İdrarda kalsiyum kristalleri neden olur?
  4. Ürik asit kristali neden olur?
  5. Oxalat kristali nedir?
  6. Ürik asit kristalleri vücuttan nasıl atılır?

Kristalüri ne demek?

Böbrek taşının yanı sıra böbrek kumu da insan hayatını olumsuz etkileyen, ağrı ve sancıya neden olan bir böbrek hastalığıdır. Böbrek kumu dökme, fosfat, oksalat ve sistin kristallerinin idrar içerisine erimeden atılması durumunda kristalüri kısaca yani kum dökme olayı gerçekleşmesidir.

Böbreklerde kristalleşme ne demek?

İdrar yolu taşlarının, böbrekte veya idrar yollarının herhangi bir yerinde oluşan, idrarda çözülemeyen ve atılamayan kimyasal maddelerin zamanla kristalleşmesi ve birikmesi ile oluşan sert cisimlerdir.

İdrarda kalsiyum kristalleri neden olur?

Kalsiyum Oksalat Taşları: Böbrek taşlarının `-75'i kalsiyum oksalat içerir. En yaygın nedeni idrarla fazla kalsiyum atılmasıdır.Kandaki fazla kalsiyum böbrekler tarafından temizlenir ve idrarla atılır.

Ürik asit kristali neden olur?

Ürik asit, tüketilen gıdalarda bulunan pürin yapısı içeren moleküllerin yıkılmasıyla oluşan bir üründür. Özellikle pürin açısından zengin gıdaların tüketilmesi ve bu gıdaların sindirilmesi sonucu fazla miktarda ürik asit oluşur. Kanda ürik asit yüksekliği hiperürisemi olarak da adlandırılır.

Oxalat kristali nedir?

Kalsiyum okzalat taşları, böbrek taşlarının en yaygın olarak görülen formudur. Oksalat, birçok besinin içerisinde bulunur. Vücutta yararlı olan besin öğeleri vücut tarafından kullanırken yararsız olanları, idrarla vücuttan uzaklaştırılır. İdrarda yüksek oranda oksalatın bulunması böbrek taşı oluşumuna yol açabilir.

Ürik asit kristalleri vücuttan nasıl atılır?

Atık madde olarak ortaya çıkan ürik asidin 1/3'ü dışkı yoluyla 2/3'ü de boşaltım sistemiyle dışarı atılıyor. Ürik asidin %60 kadarı her gün vücuttan atılır ve tekrar üretilir. İdrar yoluyla atılamayan ve vücutta biriken ürik asit eklemlerde birikerek, kristaller oluşturuyor.