Menemen olayının sebebi nedir?

İçindekiler:

  1. Menemen olayının sebebi nedir?
  2. Kubulay olayı nasıl oldu?
  3. Derviş Mehmet ne zaman asıldı?
  4. Şeyh Sait isyanı ne amaçla çıkarılmıştır?
  5. Kubilay niye öldürüldü?
  6. Izmir menemen nereye bağlı?

Menemen olayının sebebi nedir?

Menemen Olayı ya da Kubilay Olayı, 23 Aralık 1930 günü, İzmir'in Menemen ilçesinde, askerliğini yedek subay olarak yapmakta olan Öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay'ın ve yardımına koşan bekçiler Hasan ve Şevki'nin şeriat isteyen bir grup tarafından öldürülmesi.

Kubulay olayı nasıl oldu?

Mustafa Fehmi Kubilay 1930 yılında öğretmen olarak İzmir'in Menemen ilçesinde asteğmen rütbesiyle askerlik görevini yaparken 23 Aralık 1930'da Derviş Mehmet'in başında olduğu bir grup isyancı tarafından öldürüldü.

Derviş Mehmet ne zaman asıldı?

Derviş Mehmet veya Giritli Mehmet olarak da anılır. 23 Aralık 1930'daki Menemen Olayı sırasında, asteğmen Kubilay'ı Menemen'de öldüren kişidir. Derviş Mehmet, olaydan birkaç gün sonra idam edilmiştir.

Şeyh Sait isyanı ne amaçla çıkarılmıştır?

Şeyh Said İsyanı (Dönemin adıyla: Genç Hâdisesi, Şubat - Nisan 1925), Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde merkezi yönetime karşı girişilen geniş çaplı Kürt ve Zaza aşiretlerin destek verdiği Hilâfet taraftarı ayaklanma.

Kubilay niye öldürüldü?

Şeriat yanlısı yobazlar ayaklandı. İsyanı bastırmak isteyen Asteğmen Kubilay, cami avlusunda başı kesilerek şehit edildi.

Izmir menemen nereye bağlı?

İzmir İline bağlı olup, 35 km mesafededir. Menemen, 27,4 derece boylam ve 38,35 derece enlemdedir. Doğusu Manisa İli, batısı Foça İlçesi ve Ege Denizi, Kuzeyi Aliağa İlçesi, Güneyi Çiğli İlçesi ile çevrilidir.