Makat Hastalığı Nedir?

İçindekiler:

  1. Makat Hastalığı Nedir?
  2. Makatta yara ne demek?
  3. Makat çatlağı nedir?
  4. Makat kenarında yara neden olur?

Makat Hastalığı Nedir?

Makat bölgesinde yer alan damarların genişlemesi, şişmesi ve ele gelmesi sonucu oluşan rahatsızlık halk arasında basur adı verilen hemoroid rahatsızlığıdır.

Makatta yara ne demek?

Tıbbi adıyla anal fissür, makatta çatlak/yırtık anüsün yani makatın ağzında ince, nemli dokuda (mukoza) küçük bir yırtık, yara olarak biliniyor. Sıklıkla dışkılama sırasında sert veya büyük dışkı çıktıktan sonra oluşabiliyor. Anal fissürler genellikle dışkılama ile ağrı ve kanamaya neden olmakta.

Makat çatlağı nedir?

Halk arasında makat çatlağı olarak da bilinen anal fissür; uzun süreli kabızlık, ishal gibi rahatsızlıkların varlığında fazla ıkınmaya bağlı olarak gelişir. Rektumun kısmındaki cilt yüzeyinde oluşan bu çatlak ya da yırtıklar; bölgede hassasiyet, yanma ve kanamaya neden olur.

Makat kenarında yara neden olur?

Makat ve çevresi anatomik olarak tüm travmalara hazır bir halde bulunduğundan dolayı kabızlık nedeniyle sert, kuru dışkılama eyleminin sürekli tekrar etmesi ve ishal atakları ile bağırsak hareketlerinin devamlı olarak çalışması durumunda kaslara yapılan baskı, bölgeyi makat yaralarının oluşumuna hazır hale getirir.