Cumhurbaşkanı Yüce Divan için kaç oy gerekli?

İçindekiler:

  1. Cumhurbaşkanı Yüce Divan için kaç oy gerekli?
  2. CB nasıl yargılanır?
  3. Milletvekilleri görevleriyle ilgili suçlardan nerede yargılanır?
  4. Cumhurbaşkanının cezai sorumluluğu nelerdir?
  5. Genel seçimlerin yenilenmesine kim karar verir?
  6. Kimler Yüce Divan da yargılanır?
  7. Yüce Divan da kimler yargılanır KPSS?
  8. Millet vekilleri Yüce Divanda yargılanır mı?
  9. Cumhurbaşkanının hukuki ve cezai sorumluluğu var mıdır?
  10. Jandarma Genel Komutanı Yüce Divanda yargılanır mı?
  11. Cumhurbaşkanı TBMM seçimlerinin yenilenmesine karar verebilir mi?

Cumhurbaşkanı Yüce Divan için kaç oy gerekli?

Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının üçte ikisinin gizli oyuyla Yüce Divana sevk kararı alabilir. Yüce Divan yargılaması üç ay içinde tamamlanır, bu sürede tamamlanamazsa bir defaya mahsus olmak üzere üç aylık ek süre verilir, yargılama bu sürede kesin olarak tamamlanır.

CB nasıl yargılanır?

Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilir. Meclis, önergeyi en geç bir ay içinde görüşür ve üye tamsayısının beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verebilir.

Milletvekilleri görevleriyle ilgili suçlardan nerede yargılanır?

Buna göre Anayasa Mahkemesi; Cumhurbaşkanını, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanını, Cumhurbaşkanı yardımcılarını, bakanları, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay Başkan ve üyelerini, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Hâkimler ve Savcılar Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan ...

Cumhurbaşkanının cezai sorumluluğu nelerdir?

Cumhurbaşkanının Cezai Sorumluluğu (Madde 105) Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilir.

Genel seçimlerin yenilenmesine kim karar verir?

(1) Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılır. (2) Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Ancak Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi hâlinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.

Kimler Yüce Divan da yargılanır?

Yüce Divan, Türkiye'de Anayasa Mahkemesinin; Cumhurbaşkanını, TBMM Başkanını, Cumhurbaşkanı yardımcılarını, bakanları, yüksek yargı mensuplarını, Genelkurmay Başkanını ve kuvvet komutanlarını görevleriyle ilgili suçlarından ötürü yargılarken kullandığı sıfattır.

Yüce Divan da kimler yargılanır KPSS?

Yüce Divan, Türkiye'de Anayasa Mahkemesinin; Cumhurbaşkanını, TBMM Başkanını, Cumhurbaşkanı yardımcılarını, bakanları, yüksek yargı mensuplarını, Genelkurmay Başkanını ve kuvvet komutanlarını görevleriyle ilgili suçlarından ötürü yargılarken kullandığı sıfattır.

Millet vekilleri Yüce Divanda yargılanır mı?

Hayır.

Cumhurbaşkanının hukuki ve cezai sorumluluğu var mıdır?

Değişiklikle 105. madde Cumhurbaşkanının cezai sorumluluğu başlığı altında düzenlenmiştir. 1924 Anayasasında Cumhurbaşkanının adi suçlardan dolayı sorumluluğu açıkça düzenlenmiştir.

Jandarma Genel Komutanı Yüce Divanda yargılanır mı?

Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divanda yargılanmaktadır. Anayasa Mahkemesinin Jandarma Genel Komutanını yargılama yetkisi ise kaldırılmıştır.

Cumhurbaşkanı TBMM seçimlerinin yenilenmesine karar verebilir mi?

Cumhurbaşkanı ve TBMM seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılacak. Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilecek, ancak cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilecek.