Arz ve rica nerelerde kullanılır?

İçindekiler:

  1. Arz ve rica nerelerde kullanılır?
  2. Dilekçede arz etmek ne demek?
  3. Üst makama arz edilir mi?
  4. Dilekçe arz olunur diye biter mi?
  5. Doğru dilekçe nasıl yazılır?
  6. Dilekçe hangi tür kağıda yazılır?
  7. Üst makama verilen dilekçelerde hangi ifade kullanılmalıdır?
  8. Rica etmek hangi dilde?
  9. Rica ederim ne zaman söylenir?

Arz ve rica nerelerde kullanılır?

Hiyerarşik olarak alt makamlarla yapılan yazışmalarda 'rica ederim', üst ve aynı düzeydeki makamlarla yapılan yazışmalarda 'arz ederim' ifadesi kullanılır. Dağıtımı üst, aynı ve alt, her üç düzeyde makama birlikte yapılan yazışmalarda 'arz ve rica ederim' veya 'arz / rica ederim' ifadesi kullanılır.

Dilekçede arz etmek ne demek?

Üst makam alt makamdan isterken rica eder, alt makam ise üst makamdan isterken arz eder. Vatandaşlar yalnızca arz eder. Arz etmek zaten saygı anlamı içerdiği için saygıyla arz edilmez. Arz etmek saygıyla sunmak demektir.

Üst makama arz edilir mi?

Resmi usullere göre 'üst', 'ast'a yazı yazarken 'Rica ederim' ibaresini kullanıyor; tam tersi durumlarda ise 'Arz ederim' deniliyor. Bu nedenle vatandaşlar için de kamu kurumlarına dilekçe verirken 'Arz ederim' ibaresini kullanma zorunluluğu bulunuyor.

Dilekçe arz olunur diye biter mi?

Yönetmelik taslağında vatandaşlara gönderilen yazılar 'Saygılarımla', 'İyi dileklerimle' gibi saygı ifadeleri ile bitirilecek. ... Bu nedenle vatandaşlar için de kamu kurumlarına dilekçe verirken 'Arz ederim' ibaresini kullanma zorunluluğu bulunuyor.

Doğru dilekçe nasıl yazılır?

Dilekçeler düz beyaz çizgisiz kâğıda yazılır. Dilekçe yazarken mavi renkli kalem kullanmalıdır; kurşun kalem kullanmamalıdır. Dilekçelerde İmla Kılavuzunda yer alan kısaltmalar dışında kısaltma kullanılması zorunlu ise, kısaltmanın geçtiği ilk bölümde parantez içerisinde kısaltmanın uzun okunuşu yazılmalıdır.

Dilekçe hangi tür kağıda yazılır?

Çizgisiz beyaz kâğıda yazılmalıdır. Kesinlikle yarım kâğıt kullanılmamalıdır. Kâğıdın arka yüzüne geçilmemelidir, çok gerekli ise ikinci kâğıt kullanılmalıdır.

Üst makama verilen dilekçelerde hangi ifade kullanılmalıdır?

durumu bilgilerinize arz ederim.", Üst makamın bir işlemi başlatması ya da bir sorunu çözmesi isteniyorsa "Gereğini saygılarımla arz ederim.", Yapılacak olan bir işlem için izin isteniyorsa " İzninizi saygılarımla arz ederim" gibi saygı ifadeleriyle dilekçe yazısı son bulmalıdır.

Rica etmek hangi dilde?

Arapça rcw kökünden gelen racāˀ رجاء "ümit, beklenti, yalvarma, niyaz" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça racā رجا "umdu, yalvardı, niyaz etti" fiilinin masdarıdır.

Rica ederim ne zaman söylenir?

Resmi Olmayan Durumlarda Teşekküre Karşılık Vermek. “Rica ederim” diyerek başla. Bu, teşekküre verilen en belirgin ve en yaygın yanıtlardan biridir. Karşı tarafın minnettarlığını kabul ettiğin mesajını verir.